Bekijk het origineel

D'66: Geen behoefte aan eenheidsworst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

D'66: Geen behoefte aan eenheidsworst

^.^.„PvMMijgt ml op rekest

2 minuten leestijd

UTRECHT — D'66 wil geen regelmatig overleg met andere progressieve partijen. De adviesraad van D'66 heeft hiertoe zaterdagmiddag besloten. Volgens partijvoorzitter Glastra van ^ Loon is hiermee ,,een pin gezet op de neus van de PvdA". Van die zijde was namelijk aangedrongen op min of meer regelmatig overleg tussen een aantal progressieve partijen.

- Volgens D'66 zou deelname aan dit overleg tussen de progressieve partijkoppen ten onrechte de indruk wekj|en als zou D'66 deel uitmaken van Ëen van de drie politieke stromingen &i ons land (socialisten - christen-deSiocraten en liberalen) terwijl D'66 Sich wil presenteren als de vierde stroming in de Nederlandse politiek. : Wel sprak de adviesraad van D'66 aich uit voor het organiseren van openbare debatten met de PvdA over onderwerpen als de sociaal-economische orde, het vredes- en veiligheidsbeleid en over het energiebeleid. Ook jneent de adviesraad dat vervolgens moet worden nagegaan in hoeverre jöok met andere partijen in de^ toeJcomst dergelijke gesprekken mogelijk #n gewenst zijn. Vanuit de adviesraad kwam felle Jkritiek op de PvdA-voorstellen, om te komen tot regelmatig „inhoudelijk overleg" tussen de verschillende progressieve partijen. Ook het hoofdbestuur van D'66 had negatief geadviseerd omdat dit overleg het gevaar in zich bergt „van een salami-tactiek, die stapje voor stapje een ongewenste progressieve eenvormigheid tracht te smeden". Een progressieve eenheidsworst werd door het hoofdbestuur van de hand gewezen en het opnieuw gaan werken aan een progressief samenwerkingsakkoord ,,ondenkbaar" genoemd.

De adviesraad stelde zich verder negatief op ten opzichte van de vraag of de CPN wel of niet in het overleg zou moeten worden betrokken. Het hoofdbestuur van D'66 had reeds het standpunt ingenomen, dat overleg met deze politieke groepering ,,nauwelijks nuttig" zal zijn. Het hoofdbe

Partijvoorzitter Glastra van Loon bekritiseerde zeer de opstelling inzake het partijen-overleg van zijn PvdAcollega Van den Berg. Hem werd verweten D'66 niet fatsoenlijk en incorrect te hebben behandeld. Van Loon noemde de PvdA-suggesties „geen vlees en geen vis" en zei dat de PvdAvoorzitter maximale politieke onduidelijkheid heeft geschapen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 september 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

D'66: Geen behoefte aan eenheidsworst

Bekijk de hele uitgave van maandag 3 september 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken