Bekijk het origineel

De amaryllis zie je niet over het hoofd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De amaryllis zie je niet over het hoofd

4 minuten leestijd

Bij de vele bolgewassen die men midden in de wintermaanden in bloei kan trekken, naast de hyacinten, de narcissen of de crocussen en wat er verder nog is, mag men:zeker de prachtige en koninklijke bloemen van de amaryllis niet óver het hoofd zien. Nu letterlijk én figuurlijk zal men ze niet zo imaar voorbij lopen en „over het hoofd zien". Het is zeker één van de meest opvallende verschijningen onder de bolgewassen. En ook een van de meest gemakkelijke, „een kind kan de was doen".

De geweldig grote bollen met de prachtige èn opvallende bloemen zo groot als een geopende hand met hun mooie kleuren, de lange en sterke stengels zullen zeker een ieder aanspreken. De amaryllis, of juister gezegd de hippeastrum, is een bolgewas waar men altijd succes mee zal hebben. Als men de regels volgt is mislukken praktisch uitgesloten; volgt men de plantaanwijzingen en verdere instructies dan is men van succes verzekerd.

Voor de zeer vroege bloei, zo rond Kerstmis zijn er speciaal behandelde bollen te koop, deze moet men dan nu reeds aanschaffen en oppotten. De andere voor de latere bloei plant men vanaf december, januari of nog later. Het tijdstip van de bloei hangt mede af van de tijd wanneer ze worden opgepot; men moet ongeveer rekening houden met een tussentijd van 5 tot 6 weken. Op deze wijze kan men dus zelf bepalen wanneer men ze in bloei wil hebben, bijvoorbeeld i.v.m. een speciale gelegenheid, een verjaardag of dergelijke.

Als men dus een amaryllisbol heeft aangeschaft, of meerdere, dan kan men er bijvoorbeeld reeds één direkt planten en de andere bewaren. De beste plaats is waar de temperatuur ongeveer 9° C is, in* de lade van de koelkast is het als regel zo koel. Als men een bol heeft waarvan de nieuwe spruit zich reeds ontwikkelt dan moet men deze wel direkt planten eii niet meer laten liggen tot later.

Het oppotten is ook vrij eenvoudig: men neemt een pot met een diameter van tweemaal de bol, zo dus dat er rond De amaryllis is een plant met een vorstelijke bloem. de bol een paar cm. ruimte overblijft. Dan graag een humusrijke en voedzame potgrond, zoals men als regel in de bloemenwinkels kan kopen. Men vult de pot tot de helft ongeveer met in het midden een kleine verhoging, daarop zet men de bol met goed uitgespreide wortels. Behalve enkele verdroogde wortelresten, mag men de vlezige wortels er niet afhalen daar deze weer gaan doorgroeien. Men moet zorgen dat de bol tot niet meer dan de helft of iets minder in de grond komt, de bovenkant komt er dus ruimschoots bovenuit. Druk de grond dan stevig, maar niet te vast aan. Na het planten een beetje water geven, net zoveel dat de grond maar even vochtig blijft. Later als de spruit gaat groeien geeft men geleidelijk meer water, al naar behoefte van de plant.

Men zet de pot met de bol direkt in het licht in de warme kamer en dan zal men zien dat reeds na korte tijd de groei begint; meestal eerst de bloemknop en daarna het blad, maar andersom komt ook wel eens voor hoewel dat verder geen probleem is waar men zich zorgen om behoeft te maken.

Wanneer het zover is dat de bloemen verschijnen kan men de plant wat koeler zetten, zeker in de nacht, om er langer plezier van te hebben. Van grote bollen kan men zeker twee bloemstengels verwachten en van zeer grote wel minstens drie, met aan iedere stengel meerdere bloemen.

Het overhouden van de amaryllisbol is zeker mogelijk om er een volgend jaar weer genoegen aan te beleven. Men snijdt dan als de bloemen uitgebloeid zijn de stengel af (maar niet de bladeren). Veel voeding geven is nodig om weer een goede groei te krijgen, zoals oude mest en aanvullend Pokon of dergelijke. Men houdt de bol zo aan de groei tot in het najaar, heeft men een tuin, dan kan men ze het beste ingraven op een warme plaats maar niet in de volle zon. En woont men op een flat, dan gewoon in de pot houden tot het blad afsterft. Daarna het geheel op een koele plaats zetten en rustig laten staan. Dan weer opnieuw van verse potgrond voorzien en men kan het weer opnieuw proberen. Florist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1979

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

De amaryllis zie je niet over het hoofd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1979

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken