Bekijk het origineel

Niet aandringen op toenadering i¥S tot Vietnam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Niet aandringen op toenadering i¥S tot Vietnam

^i;^yANDER KLAAUW:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Van der Klaauw voelt er weinig voor, de Ver-, enigde Staten te vragen diplomatieker! betrekkingen met Vietnam aan te' knopen en het de economische hulp te verlenen die zij in de akkoorden van Parijs in het vooruitzicht hebben

v^sets-e^üj^;»lll'-W

In de tweede-kamercommissie voor Buitenlandse zaken heeft de PvdA-af-, gevaardigde Harry van den Bergh gisteren een motie ingediend, waarin de regering wordt gevraagd spoedig een initiatief te nemen om te proberen Amerika hiertoe te bewegen, eventueel irièt stpim van de andere EEGlanden. Anderzijds moet een beroep op Vietnam worden gedaan, behulpzaam te zijn bij effectieve hulp, via Rode'Kruis, Unicef en hoge commissariaat, aan wat Van den Bergh noemt,,slachtoffers van de tegenstellingen in Zuidoost-Azië". Minister Van ^er Klaauw verklaarde dat er geen aanwijzingen zijn dat Hknöi di,. plomatieke betrekkingen ihet de Verenigde Staten wenst, al zijn er wel contacten tussen beide landen.

Vluchtelingen

De vluchtelingenstroom uit Vietnam lijkt tijdelijk onder controle te zijn gebracht, maar voor de komende maanden wordt een verdere uittocht voorzien. In het cijfer van 350.000 vluchtelingen tot eind oktober zijn de tienduizenden Cdmbodjanen die naar Thailand vluchtten niet inbegrepen. Van de 2607 vluchtelingen wie is toegezegd dat zij naar Nederland kunnen komen, zijn reeds 1622 gearriveerd.

Uit de woorden van de minister werd duidelijk, dat Frankrijk zijn EEG-partners niet heeft geraadpleegd over de VN-conferentie die op Frans initiatief vandaag in New York wordt gehouden over het probleem van de Cambodjaanse vluchtelingen. De minister deelde categorisch mee dat er voor Nederland geen aanleiding is om tot erkenning van het regime van Heng Samrin over te gaan. „Niet dit regime, iüaar het. Vietnartiese leger heeft dé macht in handen'';

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 november 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Niet aandringen op toenadering i¥S tot Vietnam

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 november 1979

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken