Bekijk het origineel

Gevaar sterke stijging prijs ruwe olie groot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gevaar sterke stijging prijs ruwe olie groot

Forse toename werkloosheid Nederland mogelijk

2 minuten leestijd

CARACAS — Er is nog geen overeenstemming bereikt over de nieuwe exportprijzen van ruwe olie uit OPEC-Ianden. De olieministers van de OPEC zijn er woensdag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas niet in geslaagd om tot een overeenkomst te geraken. De vrees bestaat dat de wegopen is naar een volkomen vrijheid voor de olielanden om de prijs te vragen die men maar wil indien niet ter elfder ure een overeenkomst wordt bereikt.

Economische deskundigen zijn na de vergadering van de ministers aan een vergadering begonnen en trachten een gezamenlijk voorstel te fabriceren dat aanvaardbaar is voor alle bij de OPEC aangesloten olie-exporterende staten. Komt die economische commissie tot een resultaat dan is het niet uitgesloten dat de olieministers vanavond, tegen middernacht Nederlandse tijd, opnieuw bijeen komen. De Saoedi-Arabische olieminister Yamani noemde de kans van slagen echter klein, evenals zijn ambtgenoot Oteiba van de Verenigde Arabische Emiraten.

Geen rem meer

Wordt er geen prijsbesluit genomen dan kunnen de olielanden zonder enige officiële rem voor de olie vragen wat zij willen. Dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie die toch al een nieuwe deuk zal oplopen, zo zeggen OESO-deskundigen (zie pagina vijf) door de prijsverhoging waartoe Saoedi-Arabië en andere oliestaten vorige week besloten.

Het gesprek van woensdag liep stuk op een voorstel van economische deskundigen van de OPEC om de basisprijs van een vat olie van standaardkwaliteit op 25 dollar te bepalen. Saoedi-Arabië wilde echter niet ver-. der gaan dan 24 dollar hetgeen vooral de Afrikaanse lidstaten (Libië, Algerije en Nigeria bijvoorbeeld) belachelijk laag zeiden te achten.

Werkloosheid

De Nederlandse minister van financiën Andriessen heeft woensdag gezegd dat de olieprijsverhogingen het heel moeilijk maken om voor alle inkomens tot modaal een handhaving van de koopkracht volgend jaar te kunnen garanderen. De bewindsman stelde dat een sterke verhoging van de olieprijzen hem zou dwingen tot uiterst pijnlijke maatregelen.

Het CDA-kamerlid Van Rooijen, oud-staatssecretairs van financiën, verklaarde dat de prijsverhogingen de werkloosheid in ons land kunnen vergroten. Van Rooijen sprak over tienduizenden. Bovendien is een verhoging van lonen en prijzen van enkele procenten te verwachten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Gevaar sterke stijging prijs ruwe olie groot

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken