Bekijk het origineel

Russische troepen naar Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Russische troepen naar Afghanistan

Amerika: ,Openlijke militaire inmenging'

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Sovjet-Unie heeft de afgelopen 48 uur een grote luchtbrug naar Afghanistan ingesteld, via welke troepen en militair materieel worden aangevoerd. Op de luchthaven van Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, zijn maandag en dinsdag mogelijk al meer dan 150 vluchten uitgevoerd.

Dit heeft het State Department in Washington bekendgemaakt. Het noemt de actie een „openlijke militaire inmenging in de interne zaken van een soevereine staat".

„Het lijkt erop dat de Russen een nieuwe grens overschrijden in hun militaire ontplooiing in Afghanistan", zei Hodding Carter de woordvoerder van het State Department. Hij voegde eraan toe dat er al zeker 5 Russische divisies zijn gemobiliseerd in de Sovjet-Unie, juist boven de noordelijke grens van Afghanistan.

Over de luchtbrug zei hij letterlijk: ,,0p 25 en 26 december was er een grootscheepse Russische luchtbrug naar de internationale luchthaven van Kaboel, wellicht ging het daarbij .om meer dan 150 vluchten. Tot de toestellen behoorden grote transporttoestellen (van het type Antonov-22) en kleinere (van het type Antonov 12). Op de luchthaven van Kaboel zijn verscheidene honderden Russische militairen gezien en verschillende soorten veldmaterieel zijn aangevoerd. Ik kan u geen schatting van aantallen geven".

Het afgelopen weekeinde nog had een functionaris van het State Department gezegd dat er op dat moment al minstens 1500 Russische gevechtstroepen in Afghanistan waren en dat er al zeker een jaar lang in dat land 3500 Russische militaire adviseurs zijn. Na de bekendmaking van Hodding Carter werd uit officiële Amerikaanse bronnen vernomen dat er nu wellicht al 4000 tot 5000 Russische militairen met gevechtsuitrusting in het land zijn, hetgeen zeker een verdubbeling van de Russische militaire aanwezigheid in Afghanistan zou betekenen.

De Sovjet-Unie heeft altijd het bewind van president Hafizullah Amin van Afghanistan gesteund. De regering in Kaboel is de laatste maanden steeds sterker in de hoek gedreven door Islamitische opstandelingen, die al grote delen van het land onder controle zouden hebben.

Volgens bepaalde militaire deskundigen wordt het nu steeds duidelijker dat de Russen een directe gewapende interventie voorbereiden in bepaalde provincies van Afghanistan om de troepen van het regime Amin de broodnodige ondersteuning te geven. Berichten uit New Delhi maken melding van een op handen zijnde Russische interventie, wellicht aan het einde van deze week, in de provincie Badaksjan, die grenst aan de SovjetUnie, aan China en aan Pakistan en die volledig onder controle zou staan van Islamitische opstandelingen.

Woordvoerder Hodding Carter beklemtoonde woensdagavond dat de Russische luchtbrug naar Afghanistan direct in strijd is met de herhaalde verklaringen van Moskou over niet-inmenging en met de waarschuwingen die de Russen de laatste weken tot de Verenigde Staten hebben gericht in het verband van de Iraanse crisis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Russische troepen naar Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken