Bekijk het origineel

Carter en Iran veroordelen Russische inval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Carter en Iran veroordelen Russische inval

3 minuten leestijd

WASHINGTON/TEHERAN — De militaire inmenging van de Sovjet-Unie in Afghanistan heeft de gehele wereld in opwinding gebracht. In het Westen zowel als in de Islamitische wereld regent het protesten en wordt de Russische stap fel veroordeeld. Inmiddels reorganiseert president Karmal zijn troepen om een einde te maken aan de opstand in het noorden van Afghanistan.

President Carter telefoneerde gisteren langdurig met Thatcher, Schmidt, Valery Giscard d'Estaing en premier Cossiga van Italië. Daarnaast sprak hij met de Pakistaanse president Zia.

In zijn korte verklaring, die hij in het Witte Huis voor de televisie voorlas, veroordeelde Carter verder de Russische inmenging in Afghanistan als „een flagrante schending van de internationaal aanvaarde gedragsregels." Carter zei dat hij met een aantal andere regeringsleiders overleg had gepleegd en dat allen het er over eens waren dat het Russische optreden in Afghanistan „een ernstige bedreiging van de vrede" vormde.

Hij maakte bekend dat onderminister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher dit weekeinde een aantal Europese hoofdsteden zal bezoeken om de kwestie met de bondgenoten van de Verenigde Staten te bespreken. Carter beschuldigde de Russen van „grove inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Afghanistan".

Iran

Waar het Iran betrof, was de verklaring van de president in wezen een herhaling van het standpunt dat de Amerikaanse regering voortdurend heeft ingenomen: De Verenigde Staten willen langs vreedzame weg de vrijlating van de gijzelaars bewerkstelligen, zullen aandringen op maatregelen van de Verenigde Naties, maar behouden zich tegelijkertijd het recht voor om tot andere stappen over te gaan als dat nodig mocht blijken.

Dat Carter ook met eventueel militair optreden rekening houdt, bleek uit de volgende passage uit zijn verklaring: „De Verenigde Staten behouden zich het recht voor om hun burgers en vitale belangen te beschermen op de manier die zij het meest geschikt achten, in overeenstemming van de principes van het internationaal recht en met het handvest van de Verenigde Naties." Zweden, Frankrijk, India en de Italiaanse communisten hebben in verschillende bewoordingen de Russische interventie op een felle wijze veroordeeld. Ook Egypte noemde het optreden van de Russen een schending van het volkenrecht en een nieuwe poging het Afghaanse volk een marxistisch regime op te dringen.

Chomeiny

De opmerkelijkste afkeuring kwam uit Iran. Kort nadat de Revolutionaire Raad bijeen was geweest werd door het persbureau Pars een officiële protestnota gepubliceerd. In bewoordmgen, die anders slechts voor de Amerikanen gereserveerd zijn, werd tegen het Russische optreden in het buurland Afghanistan geprotesteerd.

Het Iraanse bewind beschuldigde de Sowjet-Unie ervan „De strijd van Iran tegen het Amerikaanse imperialisme" te ondermijnen. Nu de regering in Moskou besloten heeft over te gaan tot „de militaire bezetting van Afghanistan", is duidelijk dat de Russen „niets geleerd hebben 'van de Amerikaanse ervaringen in Vietnam". „Wij veroordelen de militaire interventie van de Sowjet-Unie in Afghanistan ten krachtigste en hopen dat de Sowjet-Unie zijn troepen onmiddellijk van het Afghaanse grondgebied zal terugtrekken, zelfs als dat niet meer is dan een gebaar van steun aan de anti-imperialistische strijd van Iran."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 1979

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Carter en Iran veroordelen Russische inval

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 1979

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken