Bekijk het origineel

Verwarde berichten over situatie grens Iran

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verwarde berichten over situatie grens Iran

Russen venvachten langdurige strijd

4 minuten leestijd

PESJAWAR — Uit het gebied van de Khyberpas aan de grens tussen Afghanistan en Pakistan meldde een correspondent van Reuter dat de Russen zich daar op een langdurige campagne schynen voor te bereiden. Volgens diplomaten in Kaboel, aldus de correspondent, hebben guerrilla-eenheden uit diverse Afghaanse stammen Russische konvooien aangevallen op de weg van Kaboel naar de Sovjet-Unie.

Deze weg is van een grote strategische betekenis in het huidige conflict. In Pesjawar zeiden Afghaanse guerrillaleiders dat de strijd in het Oostelijke berggebied van Afghanistan de afgelopen twee dagen is opgelaaid. Aan beide kanten zouden doden en gewonden zijn gevallen. Bij Jalalabad hadden de rebellen 35 man aan doden verloren in gevechten met beter bewapende Afghaanse troepen. De regeringstroepen hadden ook zware verliezen geleden.

De nieuwe Afghaanse regering van Babrak Karmal tracht kennelijk de Iraanse leiders te paaien. Zij stuurde Ayatollah Chomeini, de feitelijke machthebber in Iran, een in hartelijke bewoordingen gestelde boodschap, waarin Wordt benadrukt dat Kaboel nauwe en vriendschappelijke betrekkingen met Iran wil.

Inmiddels heeft de Amerikaanse regering het bericht bevestigd dat Russische strijdkrachten stellingen hebben betrokken langs de grens tussen Afghanistan en Iran. Gemeld was dat het om een divisie van zeker 10.000 man ging, maar volgens Washington zijn het er niet zoveel.

Malcolm Toon, voormalig Amerikaanse ambassadeur in Moskou, liet dinsdag weten dat hij het vorig jaar, toen hij nog in functie was als ambassadeur, het Amerikaanse'ministerie van Buitenlandse zaken „bijna dagelijks" gewaarschuwd had voor een Russische inval in Afghanistan. „Het verbaasde mij dan ook wel te horen dat president Carter verrast was door de gebeurtenissen im Afghanistan", aldus Toon.

Verward

De berichten over de Russische troepen die stellingen zouden hebben betrokken langs de grens tussen Afghanistan en Iran worden steeds verwarder. Zo hebben reizigers die uit Afghanistan kwamen, dinsdag in Pakistan verklaard dat de voorhoedes van vier van de zeven Russische divisies die in Afghanistan tussenbeide zijn gekomen, zich op nog geen 20 kilometer van de Iraanse grens bevinden. Dit nieuws was uiteindelijk afkomstig van westerse diplomatieke zijde in Kaboel. Maar in Teheran ontkenden zowel woordvoerders van de Iraanse strijdkrachten als van de Iraanse politie dat er Russische troepen samengetrokken worden langs de grens tussen Afghanistan en Iran en ook het Russische persbureau Tass sprak met nadruk de berichten tegen over een concentratie van Russische troepen langs de Iraanse grens. Tass sprdc in dit verband van,,verzinsels", door een Amerikaans persbureau in omloop gebracht.

Volgens de Westerse diplomatieke bron, waarop de reizigers uit Afghanistan zich beriepen, is de 357ste Russische tankdivisie op weg naar de stad Herat die op 120 kilometer van de Iraanse grens ligt. Eenheden van de 105de Russische luchtlandingsdivisie en de 3608te tankdivisie waren onlangs al r^aar het grensgebied gestuurd en daar had al eerder de 66ste gemotoriseerde infanteriedivisie stellingen betrokken. Tenslotte zou nog een Russische divisie - welke is nog niet bekend - rechtstreeks, dus niet via Kaboel, naar het grensgebied met Iran zijn gestuurd.

Helikopter neergehaald

Afghaanse rebellen hebben in Pesjawar voorts nog meegedeeld dat de guerrillastrijders op de grote weg van Kaboel naar Pakistan een Russische helikopter hebben neergehaald. De Russen zouden de guerrilla-eenheden in de Afghaanse provincie Badakhshan en bij Dusi op de weg van de Sovjet-Unie naar Kaboel blijven bestoken.

Dorpen langs deze weg waren door Russische vliegtuigen gebombardeerd. Een woordvoerder van de guerrillastrijders zei voorts dat Afghaanse regeringstroepen noch rebellen gevangenen maken. Elke gevangen genomen vijand wordt gedood en, als men tijd genoeg heeft, eerst gemarteld. Al deze mededelingen van de zijde van de rebellen kunnen echter niet gecontroleerd worden. KABOEL — Afghanen trachten, bij de bestorming van de Policharkigevangenis in Kaboel, vorige week vrijdag, zover mogelijk naar binnen te reiken. Ca. 1000 mannen bestormden de gevangenis uit woede over het feit dat de Sovjets slechts 126 politieke gevangenen in vrijheid stelden, terwijl de belofte was gedaan alle politieke gevangenen los te laten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Verwarde berichten over situatie grens Iran

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken