Bekijk het origineel

Samoa; Kiesrecht is voor familiehoofden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Samoa; Kiesrecht is voor familiehoofden

DE WERELD ROND 135

3 minuten leestijd

Jacob Roggeveen ontdekte in 1722 de Samoa-Eilanden. In hetzelfde jaar zette hij ook voet aan wal op Paaseiland, zo genoemd omdat hij het op Paaszondag 6 april in het vizier kreegr. Roggeveen bevoer de Grote Oceaan waarin, zo is lang gedacht, het onbekende werelddeel, het Terra Australis Incognita, zou liggen. De beroemde kapitein Cook zou na 1770 definitief afrekenen met de legende over dit „droomland", het bestaat niet.

Om terug te komen op Samoa, dit is een eilandengroep in de Grote Oceaan ten noordoosten van Australië. De meeste eilanden behoren tot de zelfstandige staat West-Samoa. Oostelijk daarvan liggen nog enkele piepkleine eilanden die tot de Verenigde Staten behoren en dan ook onder de naam Amerikaans Samoa bekend zijn. De totale oppervlakte van beide groepen eilanden bedraagt niet meer dan 3000 km2 en er wonen bijna tweehonderdduizend mensen.

Na de ontdekking van Samoa door Roggeveen is het er nog een lange poos rustig gebleven. De koningen van Samoa regeerden als oppermachtige heersers. Zij golden als heilige personen. De afstand tussen volk en vorst was dan ook groot. Zelfs was het verboden om dingen aan te raken die tevoren al door de koning waren aangeraakt. Deed je zoiets toch dan wachtte er onherroepelijk de dood of anders toch minstens een ernstige ziekte.

Vreemde heersers

Vanaf 1839 werd Samoa druk bezocht door buitenlanders. Eerst kwam er een Amerikaanse nederzetting, later sloten Duitsers en Engelsen handelsverdragen met Samoa. In 1899 gebeurde ook hier wat op veel plaatsen in de wereld al eeuwen eerder was gebeurd: Het land werd verdeeld tussen de vreemden, in dit geval Duitsers, Engelsen en Amerikanen.

Uiteindelijk kwam het westelijk deel in handen van Nieuw-Zeeland. In 196S werd dit deel onafhankelijk onder de naam West-Samoa. Het oostelijk deel is tot op de huidige dag Amerikaans grondgebied gebleven. WestSamoa heeft nog altijd een koning. De oude heidense gebruiken zijn verdwenen of bestaan slechts nog als folkloristische bezigheden. Vanaf 1830 werd er op Samoa namelijk zending bedreven door de Brit John Williams. Het is mede aan zijn werk te danken dat vandaag de dag twee van elke drie Samoanen tot protestantse kerkgenootschappen behoren Een minderheid hangt het roomskatholieke geloof aan.

Parlement en kiesrecht

Terwijl Amerikaans Samoa direkt onder het bestuur van de Verenigde Staten van Amerika valt heeft het zelfstandige West-Samoa naast de koning een heus parlement. De leden daarvan worden gekozen door de ongeveer elfhonderd familiehoofden. Zij wijzen 45 parlementariërs aan. De overige twee worden op een meer westerse wijze gekozen door de ongeveer 6000 Europeanen die zich op West-Samoa bevinden.

Samoa bezat in het verleden een boeiende cultuur, het vormde een duidelijke standenmaatschappij waarin voor sommige vrouwen speciale plaatsen waren weggelegd. Geïnteresseerden moeten zich hier zeker eens een keer een beetje in verdiepen.

Vulkanen uitgedoofd

De eilanden zullen zeker nog meer in de toeristische belangstelling komen te staan. Het klimaat is gelijkmatig warm en ondanks het feit dat het er veel regent is het op Samoa goed uit te houden. De laatste vulkaanuitbarsting vond in 1911 plaats en sindsdien lijken de vulkanen uitgedoofd te zijn zodat van die kant geen gevaar te duchten lijkt.

De Samoanen houden zich vooral bezig met landbouw. Tot de uitvoerprodukten behoren bananen, copra, cacao, pandanusmatten en ingeblikte tonijn. De levensstandaard is relatief hoog en alle Samoaanse kindertjes gaan verplicht naar school.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Samoa; Kiesrecht is voor familiehoofden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken