Bekijk het origineel

Enquête: CDA grootste door verlies PvdA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Enquête: CDA grootste door verlies PvdA

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Als er op dit moment Tweede-Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zou het CDA ondanks een teruggang van 49 naar 48 zetels als grootste partij uit de bus komen. Dit blijkt uit de resultaten van een NIPO-enquête, die zaterdag in het Vara-programma „in de Rooie Haan" bekend werden gemaakt.

Het CDA wordt de grootste, omdat de PvdA.een verlies lijdt van zes zetels ten opzichte van dé kamerverkiezingen in 1977 en uitkomt op 47 zetels. Ook de WD verliest zes zetels en komt daardoor op 22. Zoals de laatste tijd uit alle verkiezingsonderzoeken blijkt wordt D'66 de grote winnaar. Deze partij gaat van acht zetels naar niet minder dan 21 zetels. Uit de enquête komt verder naar voren dat CPN en PSP eveneens winnen. Beide fracties komen op drie zetels. De PPR verliest en komt op twee.

Bij de rechtse kleinere paritijen zijn er geen verschuivingen. SGP en GPV blijven constant op respectievelijk drie zetels en één zetel. Procentueel gezien wint de SGP iets. In 1977 kreeg men 2,1 procent, nu 2,4 procent van de stemmen. Zoals het er nu naar uitziet verdwijnen DS'70 en de Boerenpartij uit de Kamer.

CDA/VVD

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 25 februari en. 17 maart. Dat betekent na het aftreden van minister Andriessen en tijdens de politieke en sociale perikelen rond de loonwet en de loonmaatregel. In die periode werden ruim 4200 mensen ondervraagd. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat er in de volgende regeringsperiode waarschijnlijk geen meerderheid meer is voor een nieuw kabinet van CDA en VVD.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Enquête: CDA grootste door verlies PvdA

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken