Bekijk het origineel

rij gerbloem en lelie fleuren de tuin op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

rij gerbloem en lelie fleuren de tuin op

4 minuten leestijd

loewel de meeste bolgesen, in ieder geval de bedste, in het najaar geit worden, zijn er ook 1 wat bol- en knolgewaswaarvan de planttijd in voorjaar moet gebeuren, estal is dit een gevolg van feit dat deze bollen of •Hen niet winterhard zijn. )oor de latere planttijd, ook de bloei wat later in zomer en op deze manier en ze een welkome aaning op het bloemensortiit in die tijd. I we eens even nagaan wat er in tijd van het jaar zoal geplant kan en, dan is dat nog heel wat. Meer dan de meeste mensen wel vermoeden; voor een groot deel komt dat door de onbekendheid van deze gewassen. Een tulp, een narcis en een crocus kent haast een ieder wel, maar wie weet wat een ti-' gridia is of een ornithogalum? Nu, we zullen er eens iets aan doen en u wat wijzer en de tuin nog iets mooier maken met deze aparte dingen.

We zullen meteen maar beginnen met de eerstgenoemde, de tigridia of echt Hollands de tijgerijloem: een naam die echter nergens op slaat want de bloem heeft geen strepen maar is prachtig gespikkeld. Deze tigridia's zijn nauw verwant aan de gladiolen; de vrij kleine knollen kan men nu aan de grond toevertrouwen en zullen dan in juni of juli kunnen bloeien. Het eigenaardige van deze plant is dat een bloem maar één dag bloeit, 's morgens om negen uur gaat de bloem open en in de namiddag is de bloei weer voorbij. De volgende morgen echter staat er alweer een nieuwe bloem

Schaak'
De tijgerbloem, die geen strepen heeft maar gespikkeld is. te wachten en dit gaat eert heel poosje zo door. Plant men dus een groepje van zo'n 10 stuks bij elkaar dan bloeien er steeds weer een aantal. En dan de kleuren van deze tigridia's: wit, geel, rose of rood. Het is een taagblijvend gewas dat graag een zonnige plaats heeft. Ranonkels

Een tweede zeer aantrekkelijke plant is de ranonkel, ook al weer minder bekend dan bijvoorbeeld de anemoon. Beide kunnen nu geplant worden en kunnen'dan in juni al bloeien. Behalve de mooie kleuren en de aparte bloemvorm van de ranonkel, zijn het bovendien ook zeer goede snijbloemen die verscheidene dagen in de vaas kunnen staan.

De ranonkels hebben zeer eigenaardig gevormde knolletjes, men noemt deze „klauwtjes" in vaktermen gesproken. Men plant ze op een diepte van enkele cm en ook op een zonnige plaats. Allerlei kleuren kan men er in vinden zoals geel, rose, rood en oranje. Meestal worden ze in gemengde kleuren verhandeld, als u dus een góéd mengsel heeft zult u deze kleuren erin kunnen vinden.

En dan de kroon op uw tuin, de lelies. Het sortiment daarvan is dermate uitgebreid dat een bespreking ervan nu weinig zin heeft. Temeer, daar welke men ook plant, ze alle in hun soort even mooi zijn. De een wat hoger of lag^j 4an de andere, niet witte of gekleurde kelken, een lelie bekoort een ieder. Bovendien is de lelie een bolgewas dat men voor jaren heeft, ze kunnen meerdere jaren blijven staan op dezelfde plaats en komen ieder jaar rijker bloeiend terug. Een gelukkige bijkomstigheid, want de bollen zijn over het algemeen vrij prijzig.

In het begin hebben we de ornithogalum genoemd, een naam die velen zo op het eerste gehoor niets zal zeggen. Maar als men de naam zuid?windlelie hoort, komt dat meer bekend over. Ook hiervan kan men gemakkelijk bollen kopen. Men plant ze ook weer op een zonnige plaats, van oorsprong komen ze uit Zuidniet winterhard en worden dus in het najaar weer gerooid; dan droog en warm bewaren tot eert volgend voorjaar. Deze soort is er alleen met witte bloenjen. Ze bloeien zeer lang en zijn een buitengewoon goede snijbloem, twee tot drie weken in de vaas is geen uitzondering.

Er is dus ook in het voorjaar 'weer variatie genoeg om de tuin een fleurig aanzien te geven. Laat bloemen uw tollc zijn. Florist

Wat zullen we nou hebbon? XJlt do gevangenis?" Benodigdheden: 3 Suisses Mehari 5Ö Bovenwijdte: 90 (98 - 106) cm Kluwens: 6 (7 - 7) 2 breinaalden no. 3 en 314. Gebruikte steken: Boordsteek: afwisselend 2 recht, 2 averecht. . Fantasiesteek: Ie naald: (goede kant) recht, // I omslag, 2 recht en de omslag over de 2 steken halen, 2 recht, vanaf // herhalen. 2e en alle even naalden averecht. 3e naald: 4 recht, // I omslag, 2 recht en de omslag over de 2 steken halen, 2 recht, vanaf// herhalen. Deze 4 naalden steeds herhalen.

Stekenverhouding: Een vierkant van 10 cm in fantasiesteek met breinaalden no. 3'/2 = 22 steken en 32 naalden. „Ach..." Die avond, voor ze gaan slapen, leest vader uit Mattheüs 18 en met meer dan gewone nadruk klinken de verzen:

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

rij gerbloem en lelie fleuren de tuin op

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken