Bekijk het origineel

Ruwe-olieprijs blijft stijgen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ruwe-olieprijs blijft stijgen

BP-directeur David Steel:

2 minuten leestijd

LONDEN — Fanatieke leden van de OPEC, de organisatie van olielanden, zullen ervoor zorgen dat de exportprijzen van ruwe olie met de inflatie in de wereld mee blijven stijgen. Voor de toekomst zullen we er dus ernstig rekening mee moeten houden dat de brandstofprijzen zullen blijven oplopen.

De president van British Petroleum, David Steel, heeft dit woensdag gezegd op een persconferentie in Londen ter gelegenheid van de presentatie van het jaarverslag.

Steel wees erop dat verscheidene leden van de OPEC er verleden jaar als de kippen bij waren om hun olie met diverse toeslagen te verkopen toen er sprake was van een vermindering van het aanbod als gevolg van de revolutie in Trail. Dit jaar hebben diverse OPEC-laiiden hun produktie verminderd en hun inkomsten op peil gehouden door kleinere hoeveelheden aan te bieden tegen hogere prijzen of met grotere toeslagen, zo zei hij.

Britsh Petroleum neemt ongeveer 25.000 vaten olie per dag af van Iran. Het komende weekeinde gaat een delegatie van de maatschappij naar Teheran om te praten over de prijsverhoging van 2,50 dollar per vat die Iran heeft geëist. Iraanse olie kost nu 33,50 per vat. Op die prijs worden verschillende toeslagen geheven. Saoedi-Arabië vraagt nog maar 26 dollar.

Chaos

Volgens Steel is er op het ogenblik sprake van een chaotische toestand op de wereldmarkt voor olie. Dat schept naar zijn mening vooral problemen voor maatschappijen als BP die geen lid zijn van Aramco (het consortium dat de Saoedische reserves ontgint) en dus geen aanspraak kunnen maken op de goedkope Saoedische olie.

Ongunstig

Aramco (Exxon, Mobil, Texaco, en Chevron) beschikken over het leeuwedeel van dfe produktie van 9,5 miljoen vaten per dag in Saoedi-Arabië. Dat betekent volgens Steel dat ze er veelbeter voorstaan dan de andere grote oliemaatschappijen (BP, Gulf en Shell) die genoodzaakt zijn olie te kopen in landen met veel hogere exportprijzen of op de dure locomarkt.

Steel merkte op dat de chaotische toestand niet kan blijven bestaan. Als je 35 dollar opbrengt kun je niet voortbestaan zonder je inkoopprijs aan de afnemers door te berekenen, aldus de president van BP.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ruwe-olieprijs blijft stijgen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken