Bekijk het origineel

Amerika stelt eisen aan Navo-bondgenoten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerika stelt eisen aan Navo-bondgenoten

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Verenigde Staten hebben maandag hun Europese Navo-bondgenoten gewaarschuwd dat ze bereid moeten zijn een goter aandeel van Europa's defensie op zich te nemen, zodra Amerikaanse troepen gewenst zouden zijn in het Midden-Oosten of het gebied van de Indische Oceaan.

Washington wil met name dat de Navo-landen hun programma's opvoeren tot het vergroten van hun munitievoorraden, dat ze hun reserveeenheden uitbreiden en dat ze meer transportvliegtuigen vrijmaken om Amerikaanse versterkingen naar Europa over te brengen. Dit is uit Navobronnen in Brussel vernomen.

Naar verluidt overwegen de Verenigde Staten op dit moment niet dè in West-Europa gestationeerde troepenmacht te verminderen. Volgens Amerikaanse diplomatieke kringen is het antwoord, in eerste aanleg, van Amerika's bondgenoten op het verzoek van Washington bemoedigend te noemen.

De Amerikaanse onderminister van Defensie, Robert Komer, woonde maandag in Brussel een bijeenkomst bij van de Defence Planning Committee van de Navo. Op de bijeenkomst werd gesproken over het strategisch evenwicht tussen Oost en West na de Sovjet-interventie in Afghanistan. Naar verluidt kwamen de crisis rond Iran en president Carters oproep om steun van de bondgenoten niet ter sprake.

Versterking

Volgens goedingelichte kringen vertelden de Verenigde Staten hun bondgenoten maandag in Brussel dat zij een van hun twee vliegdekschepen van de Middellandse Zee moeten overbrengen naar de Indische oceaan. Washington zou van de verwachting uitgaan dat de dreiging in dat gebied van lange duur zal zijn. Amerikaanse Amfibie-eenheden, die momenteel in de Middellandse Zee zijn gestationeerd moeten waarschiinlijk ook op gezette tijden naar de Indische Oceaan worden overgeplaatst. Washington hield zijn bondgenoten tevens voor dat in geval van nood mogelijk ook vliegtuigen en troepen naar dat gebied moeten worden gezonden, die normaliter bedoeld zijn om voor eeh snelle versterking in Europa te dienen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Amerika stelt eisen aan Navo-bondgenoten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken