Bekijk het origineel

Sinds „Helsinki

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sinds „Helsinki" weinig verbeterd in Rusland

Rapport Amnesty International:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Sinds 1975, het jaar waarin het slokakkoord van Helsinki over de rechten van de mens werd ondertekend, is er niet veel veranderd aan de misstanden in de Sovjetunie op het gebied van de rechten van de mens.

Dissidenten zijn gevangen gezet wegens het uitoefenen van hun mensenrechten en de Russische autoriteiten gebruiken honger, dwangarbeid en gevaarlijke medicijnen om mensen die om politieke of godsdienstige redenen gevangen zitten, te straffen. Dit staat in een 200 pagina's tellend rapport van Amnesty International over mensen die in de Sovjet-Unie gevangen zitten op grond van hun ideeën. Dit rapport is dinsdag in Londen uitgegeven. Het rapport is gebaseerd op officieel gepubliceerd materiaal als wetten en commentaren en verklaringen van onder anderen gevangenen en hun vrienden en familieleden.

Voor zover bij Amnesty International bekend zijn er sinds 1975 400 mensen gedetineerd of anderszins in hun vrijheid beperkt wegens het uitoefenen van hun mensenrechten. De organisatie gelooft dat er veel meer dissidenten gevangen zitten dan zij weet. .Een reële schatting is onmogelijk door de officiële censuur en dreigende represaillemaatregelen tegen hen die hierover informatie verstrekken. Er is Amnesty geen enkel geval bekend waarin een Russische rechtbank iemand heeft vrijge^roken die werd aangeklaagd wegens een religieus of politiek delict.

De grondwet en de wetten in de Sovjet-Unie bevatten beperkingen van de vrijheid van meningsuiting, vereniging, godsdienst en beweging. Zowel de wet als de toepassing ervan is, aldus het rapport, ondergeschikt aan overwegingen van politieke aard, waardoor dikwijls grondwettelijke principes opgeofferd moeten worden aan politieke doeleinden.

Kerkgenootschappen in de SovjetUnie moeten zich laten inschrijven bij de ,,Raad voor Religieuze Zaken". Veel leiders van kerkgenootschappen die niet geregistreerd zijn, zitten in de gevangenis. „, , ,

Werkkampen

De Sovjet-Unie kent verschillende strafinrichtingen. Het zwaarste zijn de gevangenissen, waar echter zelden dissidenten in worde opgesloten. Daarnaast zijn er werkkampen, te verdelen in vier categorieën, met gewoon, verscherpt, streng of speciaal regime.

Gevangen dissidenten worden soms aan fysieke mishandeling onderworpen. De ergste wreedheden, waaraan criminele gevangenen — vaak door medegevangenen — worden blootgesteld, blijven hun echter bespaard.

De maximumstraf in de SovjetUnie is 15 jaar gevangenis, gevolgd door 5 jaar binnenlandse verbanning. Tijdens het uitzitten van de straf kunnen gedetineerden echter wegens misdaden extra straf krijgen. Sommige dissidenten zitten als gevolg van herhaalde veroordelingen al meer dan 30 jaar gevangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Sinds „Helsinki

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken