Bekijk het origineel

Amerikaans leger niet deflnitief uit Europa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerikaans leger niet deflnitief uit Europa

NA VO: „Luns sprak niet over terugtrekking"

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De VS zijn niet van plan hun Europa gelegerde troepen definitief terug te trekken .1 ze in Zuidwest-Azië te gebruiken. Dit is woensdag it nadruk verklaard in Amerikaanse regeringskrinn te Washington. Men sprak het bericht tegen dat r. J. Luns, secretaris-generaal van de NAVO, geroken heeft van een eventuele terugtrekking van de nerikaanse troepen uit Europa.

Een woordvoerder van de NAVO zei woensdag in Brussel dat Luns in Washington niet gesproken heeft over een mogelijke terugtrekking van deze SECR.—GENERAAL LUNS troepen uit Europa. De secretaris-generaal van de NAVO, aldus de woordvoerder, heeft er wel op gewezen dat de VS, indien de situatie in het gebied van de Perzische Golf zich zou toespitsen, op de ,,militaire uitrusting" van hun strijdkrachten in Europa zouden kunnen terugvallen en dat de Europese NAVO-bondgenoten dan het ontstane gat zouden moeten opvullen.

Bonn verbolgen

Luns zou volgens persberichten na een gesprek met Carter dinsdag in Washington hebben gezegd, dat de Europese NAVO-landen zich voor zo'n geval op verplaatsing van Amerikaanse soldaten moesten voorbereiden.

In Bonn neemt men Luns de uitspraak kwalijk, dat de Westduitse marine Amerika zou kunnen helpen bij de versterking van het potentieel in de Indische Oceaan. „Luns heeft niet het recht zoiets te zeggen", verklaart men in Bonn. „De Westduitse marine opereert uitsluitend in het NAVO-gebied".

Operaties moeilijk

Het zal voor de Amerikaanse marine overigens zeer moeilijk worden de Perzische Golf af te sluiten om Iran' onder druk te zetten, want de schepen en vliegtuigen die daar voor nodig zijn worden zelf door olie uit die golf aangedreven, aldus een westelijke zegsman in Tokio die alles van de Amerikaanse marine-operaties in de Indische Oceaan af weet maar zijn naam niet in de pers wil.

Hun olie komt uit twee golfstaten, Bahrein en Koeweit. Wanneer zij mijnen leggen in de golf of de Straat van Hormoez snijden zij zichzelf van hun brandstof af, waardoor zij moeten terugvallen op de beperkte noodvoorraad op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan. Maar dat ligt zo ver weg, bijna vierduizend km, dat een grote operatie nodig zou zijn voor bevoorrading van de schepen die de golf blokkeren.

Tegelijkertijd zouden dan meer voorraden moeten worden aangevoerd uit de Filippijnen, Goeam of Japan om de noodrantsoenen op Diego Garcia weer aan te vullen.

Bahrein levert de dieselolie waarop de schepen in de Indische Oceaan en de Arabische zee varen, terwijl Koeweit zorgt voor de vli^tuigbenzine voor de vier vliegdekschepen die er nu in de buurt zijn. De vliegtuigbenzine kan ook voor het varen zelf gebruikt worden.

De vloot van ongeveer 30 oorlogsschepen verstookt het equivalent van 5.000 barrels vliegtuigbrandstof per dag. Op Diego Garcia ligt nu voor meer dan drie maanden voorraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Amerikaans leger niet deflnitief uit Europa

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken