Bekijk het origineel

Libiërs begonnen met overname ambassades

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libiërs begonnen met overname ambassades

Oproep kolonel Gaddafi tot zelfbestuur

3 minuten leestijd

BONN — De Westduitse politie heeft maandag meegedeeld dat de moord op een Libische voormalige diplomaat in Bon een politieke moord scheen te zijn geweest en dat andere Libische ballingen in gevaar zou kunnen zijn.

De 43-jarige Omran Mehdawi werd zaterdag in het centrum van Bonn doodgeschoten door een 26-jarige landgenoot die door voorbijgangers werd gegrepen en aan de politie werd overgedragen.

Deze man, een zekere Bashir E., deelde de politie mee dat hij Mehdawi had doodgeschoten omdat de ex-diplomaat had geweigerd een schuld van 20.000 Libische ponden (ca. 10.000 gulden) terug te betalen.

,,De verdenking is toegenomen dat het een moordzaak met een politieke achtergrond is die in verband moet worden gebracht met de moorden op Libische ballingen in Londen en Rome", aldus de Westduitse politie.

Oproep

Het Libische persbureau Jana meldde maandag dat Libiërs in het buitenland begonnen met het overnemen van hun ambassades in antwoord op een oproep van kolonel Gaddafi tot het volk zichzelf te besturen. Ih september vorig jaar had de Libische leider op de tiende verjaardag van zijn bewind er bij de Libiërs in het buitenland op aangedrongen de ambassades te bezetten en daar via volkscommissies het gezag van het volk te vestigen. Gaddafi zei toen dat op de ambassades veel geld werd verspild en dat er nog leden van het,,ancien regime" in het Libische corps diplomatique werkten.

O.a. de ambassades in de V.S., Groot-Brittaimië en Italië zijn enige tijd geleden gewijzigd in ,,volksbureaus" in overeenstemming met de wens van de Libische leider een enkel regeringsstelsel te vestigen waarbij alle politieke en militaire bevoegdheden in handen van het volk worden gelegd.

Groene Boekje

De denkbeelden van Gaddafi zijn neergelegd in zijn „groene Boekje", een op de felam gebaseerd politiek geschrift dat zegt de oplossingen te bieden voor alle democratische en economische problemen van de moderne tijd. Het legt de nadruk op „volksdemocratie" en „Islamitisch socialisme".

Libische studenten wandelen maandag ongehinderd een aantal Libische ambassades binnen. Zij betuigden hun steun aan Gaddafi en zeiden dat de Libische ambassadeurs en het ambassadepersoneel het eens waren met hun acties. • In Ankara zongen zij pro-Gaddafiliedèren en hingen zij een plakaat op waarop stond dat er geen Libische regering was maar wel het volkscongres en de volkscommissies. Zij maakten daarop de vorming van een uit vijf leden bestaande commissie bekend die de ambassade zal leiden. • In Oost-Berlijn zei ambassadeur Mohamed Matmati dat hij het volkomen eens was met de ca. 15 studenten die de ambassade tot volksbureau uitroepen. • In Bern vormden 60 Libische studenten een commissie van vijf man om de ambassade te leiden. • In Belgrado werd meegedeeld dat ambassadeur Ali Muhammed Immish naar Tripoli zal vertrekken maar dat 14 andere geaccrediteerde diplomaten in Belgrado zullen blijven om de volkscommissie te helpen bij het dagelijks werk. ,,Het is een breken met de klassieke diplomatie van luxueuze auto's en diplomatieke paspoorten", aldus een van de leden van de commissie.

In Nederland is geen Libische ambassade gevestigd. De Libische vertegenwoordiging in Brussel behartigt de belangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Libiërs begonnen met overname ambassades

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken