Bekijk het origineel

*^AVO wil krachtige koers tegen Moskou

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

*^AVO wil krachtige koers tegen Moskou

Defensie-uitgaven moeten omhoog

2 minuten leestijd

RUSSEL — Het Noordatlan1 Bondgenootschap heeft er nsdag in Brussel tijdens een uur durende ontmoeting van de isters van Defensie en buitenIse zaken der lidstaten in toegeld om krachtige maatregelen te en tegen de Sovjet interventie .fghanistan en tevens bevestigd de defensie-uitgaven met drie :ent worden verhoogd en de mire uitrusting der Europese dkrachten kondigden tevens voorstel aan om een tweede ma-eenheid te creëren, die zou dieter vei^ranging van Amerikaanshepen die naar de Middellandee of de Perzische Golf werden inden.

Iet bondgenootschap is springlei," aldus de secretaris-generaal de NAVO, Joseph Luns, na afloop het beraad. Luns vericlaarde dat de Sovjet interventie in Afghanistan „een nogal buitengewone situatie" had gecreëerd en dat de ministers erin hadden toegestemd om hun verplichtingen in Europa na te komen, zodat de Verenigde Staten hwi strijdkrachten kunnen reserveren voor andere roerige plaatsen in de wereld.

Onder de aanwezigen bevonden zich de Amerikaanse minister van Defensie Harold Brown en de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Edmund Muskie. Luns verklaarde dat de NAVO het voorstel voor het tweede NAVO-squadron, dat woensdagmorgen door Nederland werd ingediend, zou bestuderen. De eenheid zou dienen ter vervanging van Amerikaanse schepen, waaronder het vliegdekschip Nimitz, die naar de Indische Oceaan werden gezonden.

De ministers bevestigden opnieuw dat een belofte die in 1978 werd gegeven betreffende opvoering van de deSECR. GENERAAL LUNS ...NAVO hecht blok... fensie-uitgaven met drie procent, zou worden nagekomen. De drie procent heeft betrekking op een reële verhoging, de inflatie ingecalculeerd.

Luns verklaarde dat enkele landen, zoals Denemarken en België, hun verplichtingen niet waren nagekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

*^AVO wil krachtige koers tegen Moskou

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken