Bekijk het origineel

De sterrenhemel in jimi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De sterrenhemel in jimi

3 minuten leestijd

de eerste week van juni is de zeer heldere planeet Venus boven de noordwestelijke in te zien, even na zonsondergang. Daarna is hij te dicht bij de zon om vanaf de gezien te kunnen worden. De laatste dagen van juni verschijnt Venus weer, maar an de andere kant van de zon, dus vlak vóór zonsopkomst in het noordoosten, , makkelijk te vinden zijn ook de plaI Jupiter, Mars en Saturnus. Het Ie helderste objecten in het sterrenI Leeuw samen met de hoofdster e Leeuw, Regulus. Even na midder; gaat de Leeuw in het westen on;n dus ook deze drie planeten. Jupide helderste lichtpunt en staat het st bij Regulus. De oranje gekleurde staat tussen Jupiter en Saturnus in. 25 juni loopt het pad van Mars ten n van Saturnus langs. Relatief guns thans de avondverschijning van lurius, de kleine planeet die van alle ten het dichtst bij de zon staat. I 14 juni is de beste tijd om Mercue zoeken, het liefst met een verrekijker. We moeten vrij laag in het westen kijken. Op 1 juni staat hij zeer dicht bij de zeer heldere planeet Venus. Op 14 juni is de smalle maansikkel in de buurt van Mercurius.

Nog twee andere planeten zijn in juni te zien, zij het dat u daarvoor een verrekijker of kleine telescoop nodig hebt. Uranus bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal. Half juni is hij vlak bij een sterretje van dit sterrenbeeld dat ongeveer even helder is als de planeet. Enkele jaren geleden hebben de astronomen ontdekt dat deze planeet, net als Saturnus en Jupiter, een ringenstelsel heeft, dat overigens zelf' met de grootste telescopen ter wereld alleen met speciale technieken zichtbaar gemaakt kan worden.

Neptunus, thans de verste planeet in het zonnestelsel, is wat moeilijker te vinden: hij is nog zwakker dan Uranus en komt nog minder hoog boven de Nederlandse horizon. Hij bevindt zich nu in het sterrijke gebied van het sterrenbeeld Slangendrager. Als u beschikt over een verrekijker en Uranus of Neptunus op wilt sporen, kunt u bij de stichting „De Koepel" gratis een detailkaartje aanvragen van de betreffende hemelstreek.

Maan en zon

De maanstanden in juni: LK 6 juni, NM 12 juni, EK 20 juni, VM 28 juni. 18 juni, vóór zonsopkomst staat de maan in conjunctie („in samenstand") met de ster Regulus. Twee dagen later (19 juni rond zonsondergang) is er een samenstand met de planeet Saturnus.

Op 21 juni om 7.47 uur (zomertijd) begint de astronomische zomer. De zon staat dan op 23»26'23" noorderbreedte in het zenit. Dat is op de zogeheten „Kreeftskeerkring" (een verouderde naam, want de zon staat nu in het sterrenbeeld Tweelingen op de 21e juni). Die dag is dus de langste dag van 1980. In het midden van Nederland staat de zon nu 16.55 boven de horizon, in het noorden zelfs nog enkele minuten langer.

Hebt u nog bijzondere vragen over sterrenkundige zaken, over het waarnemen van de hemel met en zonder telescoop, over het ruimte-onderzoek, over sterrenkunde als hobby, vraag dan eens meer informatie bij de stichting „De Koepel", Nachtegaalstraat 82-bis, 3581 AN Utrecht. Telefonisch te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur: 030-311360.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

De sterrenhemel in jimi

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken