Bekijk het origineel

Centrale te Dodewaard bezet door actiegroep

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Centrale te Dodewaard bezet door actiegroep

2 minuten leestijd

DODEWAARD — Ongeveer 200 leden van de actiegroep „Breek Atoomketen Nederland" hebben dinsdagmorgen om kwart voor zes de toegang tot de kerncentrale in Dodewaard afgesloten. Ze willen zo voorkomen dat het personeel de kerncentrale in gaat, aldus een woordvoerster.

De actievoerders eisen dat de centrale wordt stilgelegd. Personeel dat op het ogenblik in de centrale is, kan deze ongehinderd verlaten, aldus een verklaring. De actievoerders hebben verklaard dat ze evenals bij vorige acties geen geweld zullen gebruiken. Het BAN beschouwt de actie als een voorloper van de grote bezettingsactie bij Dodewaard in oktober van dit jaar. De rijkspolitie heeft inmiddels de wegen rond de centrale afgezet.

Enige tientallen personeelsleden van de centrale hebben zich intussen gemeld, maar konden niet door de politieafzettingen. Zij keerden onverrichterzake naar huis terug. De rijkspolitie te water bewaakt de rivierzijde van de centrale met een tweetal boten.

Circa 6.000 vooral jonge mensen hadden zich zaterdag verzameld rond de recreatiepias „het gat van Hagen" in de gemeente Valburg om daar deel te nemen aan een tweedaagse manifestatie (tentenkamp) tegen kernenergie.

De terreinen rond de kerncentrale in Dodewaard zullen in oktober van dit jaar worden bezet, indien de centrale eind september niet is gesloten. Wordt een terreinbezetting onmogelijk gemaakt, dan volgt een blokkade van de centrale in de ruimste zin des woords. Dat is zondagavond besloten aan het einde van de tweedaagse antikernenergiebijeenkomst.

De deelnemers aan de manifestatie waren van mening, dat onderhand krachtig verzet tegen kernenergie is geboden en dat er geen vertrouwen meer is in de overheid. Het wordt tijd het heft in eigen handen te nemen tegen de overheid, die zelf keer op keer de veiligheidsnormen in kernenergiecentrales overtreedt, aldus de slotverklaring van de bijeenkomst.

In IJmuiden waren zaterdagmiddag naar schatting 5.000 mensen op de been bij een demonstratie tegen de dumping van radio-actief afval in de oceaan. De bezoekers werd erop gewezen dat op 14 juni opnieuw bij IJmuiden een schip met in vaten verpakt atoomafval zal uitvaren en dit op 4 km. diepte gedumpt zal worden in de Atlantische oceaan. De actiegroepen zullen het vertrek van dit schip verhinderen. Vorig jaar had dit geen succes, 20 mensen reisden de boot achterna, maar dit keer zal van een daadwerkelijke internationale actie sprake zijn, aldus de organisatoren van de openluchtmanifestatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

Centrale te Dodewaard bezet door actiegroep

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

PDF Bekijken