Bekijk het origineel

Nieuwbouw Utrecht bijna 500 woningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwbouw Utrecht bijna 500 woningen

3 minuten leestijd

UTRECHT — Het slaan van de eerste paal voor 38 woningen op het terrein aan de Lunenburchdreef is het officiële begin van de uitvoering van een bouwstroom van in totaal 195 woningen op negen verschillende terreinen in Overvecht-noord en -zuid.

Het betreft de eerste fase van een zogenaamde verdichting van de woonbebouwing, waarvan de voorbereiding drie jaar heeft geduurd. In een latere fase zullen aan de Dommeringdreef 147 bejaardenwoningen, 14 kleinere ééngezinswoningen en een gezinsvervangend tehuis voor 24 geestelijk gehandicapte kinderen worden opgetrokken.

Verder ligt het in de bedoeling in het gebied van het groot-winkelcentrum 136 wooneenheden voor één- en tweepersoonshuishoudens te bouwen. De plannen hiervoor zijn ver gevorderd. Afhankelijk van de beslissing over ontvangen bezwaarschriften kan met de bDuw van de bejaardenwoningen, met de huizen voor één- en tweepersoonshuishoudens en het tehuis worden begonnen.

Unicum

Voor de eerste keer in Utrecht komt deze bouw tot stand door een samenwerkingsorganisatie van de gemeente en de gezamenlijke woningbouwverenigingen, waarbij de Stichting Sociale Woningbouw Utrecht (SWU) namens die verenigingen als opdrachtgever optreedt. Zowel de SWU als de gemeente hebben een gedeelte van de voorbereidingen op zich genomen.

Het stedebouwkundig bureau Bokelman en De Lange heeft het ontwerp geleverd voor in totaal 99 huizen, die in houtskeletbouw zullen worden uitgevoerd, alsook het ontwerp voor de omgeving van deze woningen.

Architect G. Thie van de gemeentelijke Dienst Bouwen en Wonen leverde het ontwerp voor 96 huizen, die in zogenaamde betonskeletbouw zullen worden uitgevoerd.

Grens

Van de 195 huizen in de eerste bouwstroom zullen er 88 woningwetwoningen en 53 huizen voor één- en tweepersoonshuishoudens worden gebouwd. 38 huizen worden premiekoopwoningen, waarvan 21 zogenaamde premiekoop A-woningen. Bij premiekoop A-woningen mag het inkomen van de eigenaar momenteel een belastbaar inkomeii van 37.300 niet te boven gaan. Daarbij wordt de grens bepaald bij het jaar, dat vooraf gaat aan het jaar van de eigendomsoverdracht.

Er zullen ook 16 huizen in de vrije sector worden gebouwd. Deze woningen, en een deel van de premiekoophuizen, zullen als patiowoningen en houtskeletbouw worden uitgevoerd.

Experimenteel

Een deel van de woningwetwoningen en van de premiekoop A-woningen krijgen ook een skelet van hout. Aan de bouw van de huizen met een houten skelet heeft het rijk het predicaat „experimenteel" gehecht door de wijze, waarop het ontwerp inspeelt op de huidige gedachte van verdichting van een naoorlogse wijk.

De huren van de te bouwen woningen variëren van ƒ 250,- per maand voor een één-kamereenheid tot ƒ 585,- voor de eengezinswoningen. Ook voor de woningbouw op het terrein langs de Klopvaart zal dezelfde samenwerkingsvorm worden gekozen. Met de voorbereiding voor het optrekken van 700 tot 800 huizen is inmiddels een begin gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Nieuwbouw Utrecht bijna 500 woningen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 mei 1980

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken