Bekijk het origineel

Rubriek voor de consument

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rubriek voor de consument

2 minuten leestijd

De consumentenorganisaties klagen er al sinds jaar en dag over dat politieke partijen zich nog niet erg ijverig met consumentenzaken en -problemen bezig houden. In het voorlaatste nummer van de Consumentengids schreef de Consumentenbond dat deze de partijen een aantal belangrijke dringende zaken heeft voorgelegd, in de hoop dat deze deel uit zullen maken van de verkiezingsprogramma's.

Dat de politieke partijen echter lang niet kritiekloos staan tegenover het momenteel gevoerde consumentenbeleid, bleek vorige week duidelijk bij de behandeling van de nota Consument en consumptie, waar de opstellers van deze nota, minister Van Aardenne en staatssecretaris Hazekamp van Economische zaken eens ongezouten de waarheid werd gezegd. Nu waren de bewindslieden wat dat betreft wel het een en ander gewend: al vanaf het moment dat de zogeheten „terreinverkenning" werd gepubliceerd, september vorig jaar, zijn er al heel wat kritische reacties binnengekomen.

De kritiek gold voornamelijk de vaagheid van de nota en het afwezig zijn van concrete maatregelen (iets wat bij regeringsstukken wel vaker het geval is). „Een nota schrijven in de richting van een consumptiebeleid is ook niet eenvoudig, "aldus mevrouw BeckersDe Bruijn (PPR), „als je voordien steeds geheel en al producentgericht gedacht hebt en vanuit de produktiekant beleid hebt gevoerd." Enigszins overdreven is deze uitspraak natuurlijk wel als we kijken naar de maatregelen die de afgelopen jaren getroffen zijn (wet op het Cadeaustelsel, Colportagewet e.d.).

Feit is natuurlijk wel dat waar het gaat om twee partijen, consument en producent, de overheid aan de kant van de laatste staat: zij is immers ook producent van een aantal goederen en diensten. In de nota wordt er dan ook steeds vanuit gegaan dat de consument in een veel zwakkere positie staat dan de producent, ook al is er wat dat betreft de laatste tijd nog zoveel verbeterd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Rubriek voor de consument

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken