Bekijk het origineel

Radio-actief af va in zee niet veilig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Radio-actief af va in zee niet veilig

2 minuten leestijd

's-GRAVELAND — Vier Nederlandse milieu-organisaties iiebben bij de Kroon beroep aangetekend tegen het recente besluit van minister Ginjaar, Volksgezondheid, om ook dit jaar toestemming te verlenen voor het dumpen van radioactief afval in zee. Dit heeft een woordvoerder van de organisaties vrijdag bekend gemaakt.

Het gaat volgens de organisaties om 5.700 ton zogenaamd laag- en middenradio-actief afval, afkomstig van ziekenhuizen, labaratoria en het onderhoud van kerncentrales in Nederland, België en Zwitserland. Het Nederlandse aandeel bedraagt 1.800 ton.

Het afval wordt verzameld bij het Energiecentrum Nederland in Petten, waarvandaan het eens per jaar via de Hoogovenshaven in IJmuiden naar de Atlantische Oceaan wordt gebracht en overboord gezet. Voor de dumping is volgens internationale verdragen vergunning nodig van de Nederlandse minister van Volksgezondheid en milieuhygiëne, Gin omdat een Nederlands schip w gebruikt. In vorige jaren is ooi tie gevoerd tegen het uitvarem de afvalboot uit IJmuiden.

De Stichting natuur en mi de actiegroep Green Peace, Werkgroep Noordzee en .Stroomgroep kernenergie H lem/IJmond hebben nu de K verzocht de verstrekte vergun te vernietigen.

,JCan altijd no

Volgens de milieu-organisi vormt het radio-actief afval gevaar voor het milieu in Vooraanstaande experts op he bied van radio-actieve besmet onderschrijven dit, aldus woordvoerder.

De organisaties zijn van mei dat de officiële risico-berekenir die minister Ginjaar hanteert voldoende zijn. Ook ontbreken gewerkte alternatieven, zoals opslaan van het afval op het h aldus de organisaties. Zij willet dat er een nauwkeurig onders naar alternatieven wordt gedï Tot dat onderzoek is afgerond len de milieu-organisaties dat afval wordt opgeslagen op land. ,,Het kan altijd nog de in", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Radio-actief af va in zee niet veilig

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken