Bekijk het origineel

Wellicht ook benzeen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wellicht ook benzeen

Hoeveelheid niet verontrustend

2 minuten leestijd

UTRECHT — Na de vondst van concentraties tolueen lijkt in het Utrechtse Griftpark nu ook waarschijnlijk het kankerverwekkende benzeen in de bodem te zijn geloosd.

Medewerkers van het gemeentelijk energiebedrijf hebben reeds aangegeven waar het gif eventueel te vinden is. Behalve benzeen zouden er ook aromatische koolwaterstoffen, fenol en riaftalëien in de grond zitten. Het gaat om de plaats waar vroeger de gasfabriek heeft gestaan, zo blijkt uit een persbericht van de gemeente Utrecht.

In die omgeving heeft ook een benzolfabriek gestaan. Op deze plaats zal bodemonderzoek worden verricht. De gemeente heeft besloten om op de plaatsen waar eerder tolueen is aangetroffen, opnieuw monsters te gaan nemen, maar nu op grotere diepten. Er blijkt door de drukkerij Lumax, die op de plaats van het huidige Griftpark stond, tussen 1948 en 1968 ruim 30.000 lit«r van het verdunningsmiddel tolueen in de grond te zijn geloosd. Overigens is in de buurt ook een vat met vijfhonderd liter zwavelzuur gevonden.

Niet verontrustend

Uit verschillende grondboringen is komen vast te staan dat de concentraties variëren van minder dan '2,5 milligram per kilo grond tot 48 milligram per kilo grond. De gemeente noemt de gevonden waarden vooralsnog niet verontrustend, maar wil toch het grondwater onderzoeken.

Het is de bedoeling dat in het Griftpark woningen worden gebouwd. Als het totale onderzoek is beëindigd zal volgens de gemeente aan de hand van analysegegevens door de dienst bouwen en wonen een nader rapport worden opgesteld. Aan de hand daarvan zal worden gezien welke maatregelen er moeten worden getroffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Wellicht ook benzeen

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken