Bekijk het origineel

Rode Kruis levert straks interferon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rode Kruis levert straks interferon

Anti-kanker middel van toekomst?

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis in Amsterdam (CLB) is begonnen met voorbereidingen voor de produktie van interferon, een middel waarvan wordt verwacht dat het belangrijke eigenschappen bezit ter bestrijding van kanker.

Wat dat laatste betreft zijn er wel al interessante aanwijzingen, maar nog geen harde bewijzen. Het CLB heeft voor de beginkosten van de produktie subsidie aangevraagd bij het Koningin Wilhelmina Fonds.

Een en ander heeft CLB-directeur H. W. Krijnen donderdagmorgen meegedeeld. Interferon wordt verkregen door witte bloedlichaampjes in het bloed te isoleren, daarna moet het interferon geactiveerd worden en tot slot vinden er nog een aantal zuiveringsstappen plaats. Het verkrijgen van interferon is een kostbare aangelegenheid, ook al omdat er grote hoeveelheden menselijk bloed voor nodig zijn. Afhankelijk van de zuiverheid van het bloed kan dat oplopen tot 60.000 liter bloed voor één gram interferon.

Enkele moleculen

Daar staat tegenover dat waarschijnlijk slechts enkele moleculen al voldoende zijn om succes te kunnen bereiken bij kankerpatiënten of tegen virusziekten.

Aan de Erasmus-universiteit in Rotterdam is inmiddels al een klinisch onderzoek op gang gekomen, om de waarde van interferon te kunnen bepalen. Tot dusver wordt daar door een team met de internist dr. Weimar en de viroloog dr. Schellekens Fins interferon gebruikt. Als de produktie van het CLB met succes op gang zal zijn gekomen kan men daar dan voor het eerst Nederlands interferon gebruiken. CLB-directeur Krijnen verwacht dat als de subsidies daarvoor afkomen, de produktie al snel op gang kan worden gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rode Kruis levert straks interferon

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken