Bekijk het origineel

Officier eist 6 en 4 jaar voor overval op diamantslijperij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Officier eist 6 en 4 jaar voor overval op diamantslijperij

3 minuten leestijd

DEN BOSCH — Voor de rechtbank in Den Bosch hebben gisteren drie mannen terecht gestaan voor het plegen van een overval in januari van dit jaar op een diamantslijperij in St. Oedenrode.

De overval leidde tot een wilde achtervolging door Oost-Brabant en Noord-Limburg, nadat eerst een schietpartij had plaatsgevonden tussen de overvallers en politie.

Daarbii werd wachtmeester Berkens in de borst geschoten en raakte een van de overvallers gewond aan het rechteronderbeen. Buren hadden de politie gewaarschuwd: ze hadden de drie overvallers de diamantslijperij zien binnengaan. Dezen hadden daar de twee aanwezige personeelsleden, terwijl ze hen met vuurwapens bedreigden, opgesloten in de WC en wilden met de buitgemaakte diamanten en sieraden er vandoor gaan toen de politie arriveerde, waarna de schietpartij volgde.

Jachtgeweer

Tijdens de daaropvolgende vlucht verwisselden de achtervolgers zeven keer van auto door de eigenaars van de vervoermiddelen onder bedreiging van hun wapens de autosleutels te ontfutselen. Deze „overstapjes" bemoeilijkten de achtervolging door de politie. In het Limburgse Well aangekomen, belden de vluchters aan bij een woning net de bedoeling daar weer van auto te ,,wisselen". De bewoner van het huis haalde echter een jachtgeweer tevoorschijn en er volgde een schotenwisseling. De bewoner wist uiteindelijk de overvallers te verjagen. De mannen zetten hun vlucht voort in een auto die ze bij de Maas aantroffen en toebehoorde aan een Westduitser die aldaar zat te vissen.

Uiteindelijk wist de politie de drie mannen even ten noorden van Well aan te houden.

Officier van justitie mr. J. Hulleman eiste gisteren tegen de 25-jarige G. C. uit Tilburg zes jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest wegens zijn aandeel in de overval. C. was degene die de diamanten en sieraden in een tas stopte. Hij vergat overigens die tas mee te nemen in zijn haast om weg te komen toen de politie arriveerde; Ook nam hij actief deel aan het afpersen van de wisselauto's.

Woonwagenkamp

De 22-jarige A. van E. uit Den Bosch hoorde tijdens de zitting vier jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest tegen zich te eisen. E. had volgens de officier een belangrijk aandeel in.het verwerven van de wapens die bij de overval werden gebruikt. In zijn eis zei de officier rekening te houden met het feit dat Van E. bij de schietpartij met de politie gewond raakte, maar ook met diens strafblad. Enkele weken geleden nog werd Van E. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs van zijn aandeel in een schietpartij in een woonwagenkamp in Den Bosch, aldus de officier.

De zaak tegen de derde verdachte, T. R. (25), zonder vaste woon- en verblijfplaats, is door de rechtbank teruggewezen naar de rechter-commissaris. In beide andere zaken doet de rechtbank op 18 augustus uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Officier eist 6 en 4 jaar voor overval op diamantslijperij

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken