Bekijk het origineel

Krakers vluchten voor enorme politiemacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Krakers vluchten voor enorme politiemacht

Harde confrontatie met relschoppers

6 minuten leestijd

AMSTERDAM — "De krakers zijn er al mg uit". Vyftien journasten en één kraker Meen dinsdagmiddag de nige aanwezigen in de geraakte luxe appartemen-!n aan de Prins Hendrikade in Amsterdam. Terijl Iioofdinspecteur Van^riessen van de Amsteramse gemeentepolitie de rakers een laatste waar-;huwing gaf, zich zonder ewéld te verwijderen, irscheen voor het raamin één van de appartelenten een woordvoerder in de krakers en enkelelurnalisten. Via een meifoon schreeuwde de raker voorgaande woorïnde mobiele eenheid ie.

Senheden van gemeentepolitie, ^spolitie en marechausiee, jim 1.000 man, startten dinidag vier uur de ontruimingtactie 1 de Prins Hendrikkade. Vanaf Gelderse kade drong de ME igzaam op naar de gekraakte aprtementen. Voor de flats bevond h een menigte van enkele duizen1 demonstranten. De ME werd cogeld met stenen en rookbomn. 3p enige afstand van de apparteinten hield de ME halt. De demonanten werden gewaarschuwd te 'dwijnen. Het antwoord: „ME weg ermee!" Negen motoragenten, ME te voet en ME'ers met honden wisten hierna in een oogwenk de kade voor de gekraakte flats schoon te vegen. De stenengooiers werden met behulp van andere ME-eenheden in de richting van de Open Haven gedreven.

Vöor de gekraakte flats verschenen drie hijskranen, enkele vrachtwagens én twee hoogwerkers. In de hoogwerkers bracht de zes scherpschutters in stelling. In grote bakken verhieven zich met behulp van twee kranen ME'ers zich in de lucht. Drie in een bak, gewapend met een spuitkanon en een geweer. Rond vijf uur had de politie al het materieel in stelling gebracht, waarna de deurwaarder zijn vorderingsbevel voorlas. Deze onbeantwoorde verklaring werd gevolgd door een waarschuwing van de politie dat geweld zou worden gebruikt om de appartementen te onruimen. Resultaat van deze waarschuwing was dat één kraker en enkele journalisten tevoorschijn kwamen voor het raam van een van de flats. De kraker deelde de politie mee dat de krakers nu geen confrontatie wilden en dat behalve hij iedereen verdwenen was. De journalisten en de krakers konden het pand niet verlaten, doordat de buitendeur dichtgelast was.

In een dichte container zette de politie driemaal een lading ME'ers op het dak van het kraakpand. Ongeveer 120 ME'ers bevonden zich om zes uur in en om het pand. Dit werd in alle gaten en hoeken doorzocht door de politiemensen. In de container werden de journalisten en de kraker afgevoerd. De journalisten konden hierna gaan, de kraker werd gearresteerd.

Rellen

In de binnenstad sttütte de iwlitie op vechtlttstige demonstranten. De politie werd aanhoudend met stenen en verf bekogeld. Met behulp van een waterwerper en traangas wist de ME de relschoppers voor zich uit te drijven. Verscheidene - felle charges van de agenten hadden tot gevolg dat de demonstranten op de vlucht sloegen. Aan de kant van de politie raakten zes mensen gewond. Eveneens zes gewonden vielen onder de demonstranten. Het waren allen lichtgewonden. Behalve de ene kraker aan de Prins Hendrikkade arresteerde de politie zestien relschoppers. Hen zal openbare geweldple^ g ten laste worden gelegd.

Een pand aan de Huidenstraat werd gisteren ook door de politie ontruimd. Verontrust door deze actie alarmeerde de kraakbeweging sympathisanten om het gekraakte complex de Groote Keijser te verdedigen. Een metershoge barricade werd door de krakers opgeworpen. Burgemeester Polak verzekerde de krakers echter dat de Grote Keijser niet nu ontruimd zou worden.

Groot compliment

Burgemeester Polak zei dinsdagavond dat de politie een groot compliment'verdiend had voor het uitvoeren van dit goed doordachte plan. Dat het pand door de krakers verlaten zou zijn kwam voor de burgemeester niet als een volslagen verrassing.

In het pand is een enorme schade aangericht. Volgens een legale bewoner zal het zeker vier tot vijf maanden duren eer de appartementen weer.bewoond kunnen worden. Er zullen slijpschijven of snijbranders aan te pas moeten komen om de woningen weer in te komen.

Zie ook pag. 3 Mobiele eenheid op alles voorbereid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Krakers vluchten voor enorme politiemacht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken