Bekijk het origineel

Geld voor arm Polen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geld voor arm Polen

4 minuten leestijd

LONDEN — Ongeveer twintig banken in Engeland, de Verenigde Staten, Canada en Japan verstrekken Polen een lening van 325 miljoen dollar in Europese valuta's. De desbetreffende overeenkomst is vrijdag in Londen ondertekend. De onderhandelingen waren al afgerond voordat de arbeidsonrust in Polen begon.

De lening heeft een looptijd van zeven jaar. De rente ligt een procent boven het variërende interbancaire tarief van de Londense banken. Over de voorwaarden is langdurig onderhandeld met de Poolse bank voor buitenlandse handel, Handlowy.

De eerste vice-president van de bank, Jan Woloszyn, zei vrijdag bij de ondertekening van de overeenkomst dat zijn land dit jaar naar schatting 7,7 miljard dollar in het buitenland leent, niet alleen rechtstreeks maar ook in de vorm van kredieten waarop naar behoeven kan worden getrokken en kredieten die uit de goederenhandel voortvloeien.

Volgens Woloszyn is het nog te vroeg om te zeggen hoeveel schade de stakingen de Poolse economie toebrengen. Ook de gevolgen van' de overstromingen waarvan de landbouw eerder dit jaar te lijden heeft gehad zijn nog niet te overzien.

Hij zei te begrijpen dat sommige buitenlandse banken zich ongerust maken over de toeneming van de Poolse buitenlandse schuld, die eind vorig jaar al 19.4 miljard dollar bedroeg. Hij gaf echter de verzekering dat Polen in staat is zijn schulden af te lossen en niet om een soepelere aflossingsregeling zal vragen.

Polen heeft eerder deze maand met een consortium van Westduitse banken overeenstemming bereikt over een lening van 1,2 miljard mark. Dat contract zal vermoedelijk binnen enige weken worden ondertekend. Het bedrag was kleiner dan waarom Polen had gevraagd.

Het bedrag dat het internationale consortium bijeen heeft gebracht is groter dan was verwacht. Vorige maand leek het erop dat niet meer dan 250 a 300 miljoen dollar beschikbaar zou worden gesteld. Polen haid echter op meer dan 325 miljoen dollar gerekend.

Woloszyn sprak berichten tegen dat Polen in verband met zijn economische moeilijkheden als gevolg van de stakingen wil proberen een lening van een miljard roebel op te nemen in de Sovjet-Unie. In 1976 heeft Polen een Russische lening van die omvang gekregen. Hij zei verder dat aflossing van leningen sn rentebetalingen in harde valuta dit jaar naar schatting 7,18 miljard dollar zullen vergen, volgend jaar ongeveer 6,58 miljard.

Het meevallen van de belangstelling van de Westerse banken voor de lening aan Polen wordt in verband gebracht met de positieve ontwikkeling van de handelsbalans van het land. In het eerste kwartaal van dit jaar ontstond daarop een overschot van 101 miljoen dollar in harde valuta. Het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans was met 285 miljoen dollar nog maar de helft van dat van het eerste kwartaal van 1979.

Woloszyn wilde geen cijfers voor het tweede kwartaal van 1980 noemen. Wel zei hij dat de Poolse uitvoer in de eerste zeven maanden van dit jaar met 34 procent is toegenomen vergeleken met die periode van het vorige jaar. De invoer is afgenomen. Polen streeft voor dit jaar naar een overschot van 370 miljoen dollar op zijn handelsbalans en een tekort van 1,3 miljard dollar op de lopende rekening. Verleden jaar bedroeg het handelstekort 1,17 miljard en het betalingstekort 2,83 miljard.

Het internationale consortium dat de lening van 325 miljoen dollar verstrekt staat onder leiding van Bank of America. Deze is van plan elk halfjaar een overzicht van de economische ontwikkelingen in Polen samen te stellen in het belang van de deelnemende banken. Ook dit zou ertoe hebben bijgedragen dat de bedragen die de afzonderiijke banken hebben toegezegd meevielen. Tien banken hebben 25 miljoen dollar toegezegd, een vijftien miljoen, vier tien miljoen en de rest kleinere bedragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Geld voor arm Polen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 augustus 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken