Bekijk het origineel

Alle hoop van Spaanse volk is nu gevestigd op Sotelo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Alle hoop van Spaanse volk is nu gevestigd op Sotelo

Heuwe minister van economische zaken moet land uit crisis helpen

5 minuten leestijd

DRID — Vorige week is 'ijfde kabinet Soares in e in dienst getreden. Het had al een korte levensgehad: nog niet eens een lar. Ook thans is weer eerinisiter Aldolfo Soares; de ter van economische zaéén van de belangrijkste

is Calvo Sotelo, voluit Sotelo. Deze moet de ise economie weer in het spoor brengen, en hij dus in deze crisistijd een enis als geen ander. 'O Sotelo is van plan de Spaanse nie op de EBü te oriënteren en daarin vast en zeker krachtig en worden door de minister ie economische betrekkingen ! EEü, de heer Eduardo Punset . Punset is een zeer veelzijdig lij is een nog vrij jong Catalaans heeft economie gestudeerd in n en is economisch commentan de BBC geweest. De meeste ! ministers vallen bij dit tweetal ral bij Sotelo in het niets. Men zelfs dat Sotelo de aangewezen man is om Soares op te volgen, want Soares zelf komt steeds zwakker te staan. Hoe is deze ontwikkeling in zijn werk gegaan?

De nieuwe regering Soares heeft zijn bestaan te danken aan een complete paleisrevolutie. Uit de regering Soares-vier met 22 portefeuilles zijn acht mannen naar huis gestuurd, zeven nieuwelingen zijn er gekomen en drie ministers zijn opgeschoven. Dat wil dus zeggen dat er maar vier ongewijzigd in dezelfde functie zijn aangebleven.

Gezagscrisis

Zo'n ommekeer wijst erop dat er een gezagscrisis aan de gang is in Spanje. Wanneer we de Spaanse geschiedenis na de dood van Fraijco overzien, dan kunnen we constateren dat de UCD, de Unie van het Democratisch Centrum van Soares, steeds aan de regering is geweest, al was dat dan meest een minderheidsregering. Soares had veel vijanden, rechtse partijen, linkse partijen en niet te vergeten de autonomie-partijen, vooral van de Basken en de Catalanen. Nu leek het wel dat Soares' partij, de UCD de toestand nogal aardig beheerste. En Soares beloofde veel aan zijn mensen en aan zijn volk want hij zou de autonomie-partijen vrijheid geven en aan het Spaanse volk een democratisch bestuur schenken.

Nu is Soares erin ge.slaagd de Catalanen tevreden te stellen, maar door de ETA is de toestand onder de Basken woeliger en gevaarlijker dan ooit. Met het invoeren van de democratie daarentegen schijnt Soares nog het meeste succes te hebben en hij is in binnen- en buitenland zeer toegejuicht om de democratische en zelfs progressieve grondwet die hij in de loop van 1979 erdoor wist te drukken. Maar een democratie kan men nu eenmaal niet in het leven roepen door veel mooie grondwetsartikelen, daar is een goede partijstructuur voor nodig en die heeft Spanje helemaal niet. Soares' partij hhet een centrum-partij, maar zij staat in werkelijkheid helemaal niet in het centrum. Haast alles wat er buiten de UCD bestaat is links, socialist of communist en daardoor wordt Spanje naar links uit zijn fatsoen getrokken.

Onderlinge verdeeldheid

En daar de UCD uit drie verschillende vleugels bestaat, is het een huis dat tegen zichzelf verdeeld is. Dat is heel lang naar buiten niet zo helder aan het licht getreden, doordat Soares al zijn patijgenoten overschaduwde. Maar in Spanje van na Franco waren zo geweldig veel problemen dat het bijna onmogelijk was dat Soares niet de één of andere keer een grote fout zou maken. Dat heeft hij dan ook gedaan met zijn zeer halfslachtige houding ten opzichte van Andalusië en de autonomie van dit gewest. Weliswaar heeft Soares toen nog net zijn zin door weten te drijven en Andalusië kreeg zijn autonomie niet; maar zijn prestige is nooit meer geworden wat het geweest is. En door gebrek aan goed leiderschap kregen de andere leiders van de UCD vrij spel. Onder het vierde kabinet Soares hebben ze van dat vrij spel dankbaar gebruik gemaakt. Daar is het kabinet aan ten gronde gegaan. Toen is er eind augustus een bloedige aanslag gepleegd door de Urapo. De Urapo is een geheimzinnige Unkse organisatie die niet regionaal verbonden is zoals de ETA, maar ze is bijna even gevaarlijk. De Grapo is gespecialiseerd in opzienbarende aanslagen; verleden jaar vielen er 37 doden op één dag in Cevila. Na de aanslag van eind augustus is de ene moordaanslag de andere weer opgevolgd.

Ongerust

Sommige Spanjaarden verwachten nu weinig of geen heil meer van Soares. Als er eens een geweldige moordpartij komt, zegt men in Spanje, zoals Italië die gekend heeft in Bologna, zal het hele gezag van Soares en zal zijn hele regering dan niet verdwijnen als sneeuw voor de zon? Daar is men in Spanje heel ongerust over en de vergelijking van Soares met de zwakke Italiaanse regeringen alleen al is heel veelzeggend. Het gezag van Soares wordt nu niet veel hoger meer geschat. Dit is zeer verontrustend en in deze omstandigheden vraagt men zich af of Leodolo Calvo Sotelo niet snel geroepen zal worden Soares op te volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Alle hoop van Spaanse volk is nu gevestigd op Sotelo

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken