Bekijk het origineel

Zeeuwse kerncentrale heeft miljoenenstrop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zeeuwse kerncentrale heeft miljoenenstrop

Voor noodzakelijke reparatie

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — De Provinciale Zeeuwse Energiemaatschappij (PZEM) zal een tientallen miljoenen kostende reparatie aan de kerncentrale Borssele moeten uitoveren. Het gaat hier om de vervanging van de condensor in het niet-nucleare deel van de centrale.

De rfiad van bestuur van de PZEM heeft hiervoor volgens voorzitter W. Don de kredieten beschikbaar gesteld. De problemen met de condensor kwamen begin dit jaar tijdens de driejaarlijkse uitgebreide controle van de kerncentrale aan het licht. Toen bleken 49 van 8.000 u-vormige pijpjes in de twee stoomgèneratoren zodanig te zijn aangetast, dat ze afgestopt moesten worden. Het mankement werd veroorzaakt, zo bleek na onderzoek, doordat de wanden van de condensor van een niet-waterdicht materiaal het zogenaamde cupré-nikkel z/jn gemaakt. Met dit euvel hebben overigens ook diverse andere centrales te maken gehad, vooral degene die met zeewater koelen. De Eems-centrale moest zijn condensor bijvoorbeeld al na twee jaar vervangen. De kerncentrale Borssele draait al zeven jaar met i dezelfde condensor.

Boosdoener

Om het zout uit het zeewater te neutralisereh worden fosfaten toegevoegd aan dit koelwater en die fosfaten zijn volgens Don nu de grote boosdoener geweest. Die tasten namelijk het materiaal van de pijpjes in de generatoren aan. Om grotere schade te voorkomen is nu besloten de lekke condensor te vervangen voor een nieuwe van titanium.

De vervanging zal begin 1981 plaats moeten vinden, dat zou tegelijkertijd in de periode van de splijtstofwisseiing moeten gebeuren. Volgens Don kan de centrale die drie miljard kilowattuur per jaar produceert deze investering binnen dertien jaar, dus voor 1993 als de kerncentrale is afgeschreven, terugverdienen. Hij noemde de reparatie een verantwoorde investering, die de corrosie in de pijpjes zal stopzetten en een betere bedrijfsvorming garandeert. De PZflM heeft bij twee bedrijven offerte aangevraagd. Daarom is het volgens Don nog niet mogelijk een precies bedrag ie noemen. De zaak zal op 3 oktober ook nog in de staten aan de orde komen omdat deze als aandeelhouders yan de PZEM en dus ook van de kerncentrale meebeslissen over het bschikbaar stellen van kredieten

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

Zeeuwse kerncentrale heeft miljoenenstrop

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

PDF Bekijken