Bekijk het origineel

D'66 verdeeld over ernwapenparagraaf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

D'66 verdeeld over ernwapenparagraaf

Van Loon: snel beslissen over kruisraketten

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het hoofdbestuur van D'66 tracht voor het D'66-congres van 31 oktober en 1 nonber zijn paragraaf over kernbewapening in het bëisprogramma aan te passen. Als blijkt dat een forilering die zowel de bestuurs- en kamerleden ais de eminente vertegenwoordigers van de re^onale beursleden van D'66 bevredigt onmogelijk is, zal het )fdbestuur twee verschillende concepten van de 'nwapenparagraaf opstellen.

Glastra van Loon, k23,3qkruisraket de leider van de Eerste Kamerfractie van D'66, heeft ernstige bezwaren tegen een aifzwakking van het oorspronkelijke voorstel. De onderhandelingspositie van de VS wordt aangetast indien Nederland besluit voor bijvoorbeeld eind 1982 geen beslissing te nemen om kruisraketten in beginsel te plaatsen, zo meent Glastra van Loon. Hij acht dat niet alleen nadelig voor de invloed van Nederland binnen de Navo op het kemwapenbeleid, maar ronduit „gevaarlijk".

Twee versies

Zondagavond zag het er sterk naar uit, dat het hoofdbestuur zich moet werpen op twee versies van de kemwapenparagraaf. De keuze over de voorwaarden die aan de produktie en plaatsing van de kruisfaket op Nederlands grondgebied worden gesteld, wordt dan overgelaten aan het congres, zo werd in kringen die hierover intensief contact hebben met het hoofdbestuur meegedeeld.

Het Tweede kamerlid Nypels acht twee versies van de kemwapenparagraaf, ook gezien de congres-traditie van D'66, op zijn plaats. Ingewijden 'menen dat het hoofdbestuur zo goed als gedwongen is om met een alternatief op tafel te komen. Het Drentse statenlid Dick Tommei wil, indien het bestuurs^oorstel niet overeenstemt met zijn anti-rtikettenmotie van december, die door het Amersfoortse congres werd aangenomen, een alternatief voorstel van zijn hand publiceren in het partijblad „De Democraat". Het hoofdbestuur loopt dan niet alleen de kans dat Tommels voorstel wordt aangenomen, maar tevens dreigt er een stroom van amendementen op de bestuursvoorstellen los te barsten die veel ingrijpender zijn dan het bestuur of Tommei willen.

Het hoofdbestuur heeft zaterdag besloten om er bij de Tweede kamerleden van D'66 op aan te dringen snel een beslissing te nemen over de nieuwe tekst van de kernwapenparagraaf. De tijd dringt, want de kopij voor het nummer van „De Democraat" waarin een nieuw concept van de kemwapen{iaragraaf moet worden gepubliceerd dient spoedig te worden ingeleverd. Nypels verwacht dat de Tweede kamerleden Mertens en Wessel een alternatief voorstel zullen steunen. Brinkhorst neemt geen onwrikbaar standpunt in," zo bevestigde Nypels. Terlouw zal zich, alhoewel niet van harte, bij aanvaarding van een alternatief Voorstel neerleggen.

Brede coalitie

De voorzitter van de eerste-kamerfractie van D'66, Glastra van Loon, zal een ,,brede" coalitie van CDA, PvdA en D'66 toejuichen. Op het congres van D'66 dat zaterdag in Hoogeveen werd gehouden, wees Glastra van Loon aantijgingen die zijn collega in de Tweede kamer. Jan Terlouw, Glastra van Loon ...snel beslissen... eerder ten deel vielen na opmerkingen van dezelfde strekking, als „pure kletskoek" van de hand. D'66 is geen ,,middenpartij", maar blijft een progressieve partij, zo zei Glastra van Loon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

D'66 verdeeld over ernwapenparagraaf

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

PDF Bekijken