Bekijk het origineel

RSV gaat niet akkoord met comDromis-YOorstel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

RSV gaat niet akkoord met comDromis-YOorstel

Stakers zullen hun actie „keihard" voortzetten

3 minuten leestijd

VLISSINGEN — De directie van het RijnSchelde-Verolme concern in Rotterdam heeft een compromis-voorstel van de FNV afgevfezen, dat een einde had moeten maken aan de nu al anderhalve week durende staking bij drie RSV-bedrijven in Vlissingen en Middelburg.

Stichting

Reformatorische Hulpaktie

Woord en Daad
Giro 3020900 Gorinchem De stakers hebben daarop besloten hun actie „keihard" voort te zetten. Het afwijzen van het FNV-voorstel werd vrijdagmiddag aan de stakers bekendgemaakt door de distrietsbestuurder van de FNV, H. Bijvank. Stakingsleider H. Sepers legde de ongeveer duizend stakers, die in de kantine van de scheepswerf De Schelde waren samengestroomd, de vraag voor of zij door wilden staken. Dit werd met een massaal „ja" beantwoord.

Bijvank onderstreepte dat het FNV-alternatief door de directie van de koninklijke maatschappij „De Schelde" welwillend was ontvangen. Bij de RSV, waarvan de drie Scheldebedrijven deel uitmaken, ving de vakorganisatie echter bot.

Hij zei niet te weten of de stakingsactie' zou zijn beëindigd als het compromis, dat nogal wat afweek van de eisen van de stakers, zou zijn aangenomen. Het besluit van de RSV-top noemde hij een „botte weigering om een oplossing te vinden".

Voorschot

Hét voorstel hield onder meer in, dat het produktiepersoneel bij de drie bedrijven per 1 januari volgend jaar een „onverrekenbaér voorschot" zou krijgen van honderd gulden per maand. Deze betaling zou vooruitlopen op de aanpassing van het huidige functiesysteem, maar zou nooit mogen worden teruggegeven als in het nieuwe systeem het loon lager blijkt uit te vallen.

Verder zou de FNV haar medewerking verlenen aan een extern onderzoek naar onrechtmatigheden in de huidige beloningsstructuur. Volgend jaar had het nieuwe functiesysteem klaar moeten zijn.

Loonmaatregel

Tijdens de gistermorgen gevoerde onderhandelingen tussen de directie van de KMS en de vakbonden is gebleken dat er door de loonmaatregel geen ruimte is voor loonsverhoging. Daarom kan de directie van De Schelde geen toezeggingen doen. Volgens FNV-bestuurder Bijvank is het „Nog niet duidelijk of de verantwoordelijkheid van de huidige impasse in de onderhandelingen bij de Schelde-indu^trie, de RSV-directie in Rotterdam of bij de rijksoverheid ligt".

Maandagmorgen komen de stakers in vergadering bijeen in de kantine van de smederij op de scheepswerf.

CNV springt bij

Het CNV dat niet achter de staking staat heeft aan haar leden die ook mee hebben gestaakt of die door de stakingen niet hebben kunnen werken de afgelopen twaalf dagen toegezegd te zullen bekijken of de flnanciële consequenties voor de CNV-leden zoveel mogelijk kunnen worden beperkt. „Wij spreken niet over een stakingsuitkering, maar we zijn wel bereid financieel bij te springen als dat nodig mocht zijn, aldus het CNV tijdens een persconferentie vrijdagmiddag na afloop van-het'bekend worden van het definitieve standpunt van de directie van RSV.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

RSV gaat niet akkoord met comDromis-YOorstel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken