Bekijk het origineel

Onjuistheden over opwerkingscontracten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onjuistheden over opwerkingscontracten

Regering in antwoord op kamervragen:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De regering is van mening dat voortzetting van de opwerking van gebruikte splijtstofstaven in Frankrijk en Groot-Brittannië krachtens de oorspronkelijke contracten, totdat de maatschappelijke discussie over (kern-)energie is afgerond, niet mogelijk is.

Tot aanvaarding van de optie van de Franse opwerkingsfabriek Cogema en de Britse BNFL om afval, van het opwerkingsproces terug te sturen naar de opdrachtgevers, respectievelijk de PZEM (Borssele) en de GKN (Dodewaard), moest de overheid wel besluiten om contractbreuk te vermijden. Dit delen de ministers van Economische zaken, Van Aardenne, van volksgezondheid en Milieuhygiëne, Ginjaar, en van Buitenlandse zaken. Van der Klaauw, mee in antwoord op vragen van de vaste commissie voor kernenergie van de Tweede kamer. 

„Aperte onjuistheden en halve waarheden" over de opwerkingscontracten dienen te worden voorkomen, zo menen de ministers. Het verband dat in een uitzending van de VARAtelevisie is gelegd tussen een opwerkingscontract van een Zweedse maatschappij en dè geheime opwerkingscontracten van de PZEM en de GKN moet in die categorie van berichten worden geplaatst.

Uitstel van de ondertekening van de nieuwe contracten zou inhouden dat gebruikte splijtstof voorlopig bij de Nederlandse kerncentrales moet worden opgeslagen. Voor de centrale in Dodewaard zou dit tot sluiting van het bedrijf leiden. Goedkeuring van de nieuwe opwerkingscontracten biedt de regering de mogelijkheid om het vraagstuk van de opslag van radio-actief afval zowel nationaal als internationaal definitief op te lossen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

Onjuistheden over opwerkingscontracten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken