Bekijk het origineel

PZEM wil opslag radio-actief afval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PZEM wil opslag radio-actief afval

Bezwaren tegen dumping in zee

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — De directie van de Provinciale Zeeuwse Energiemaatscliappij PZEM iieeft de aandeelhouders van het bedrijf, en dat zijn provincie en gemeente, gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van bijna 38 miljoen gulden.

33 miljoen gulden is nodig voor de vervanging van de condensor in de kerncentrale Borssele en de rest zal gebruikt worden voor de bouw van een opslaggebouw voor vast radio-actief afval op het terrein van de kerncentrale in Borssele.

Brief

In een brief aan de aandeelhouders zet de directie van de PZEM nog eens precies uiteen wat er aan de condensor van de kerncentrale mankeert. Deze condensor, die voor stoom moet zorgen, wordt gekoeld met zeewater. Het materiaal van die condensor is niet waterdicht, zodat zout water de zich in de condensor bevindende tienduizenden dunne pijpjes aantast. De reparatie moet uitgevoerd worden om condensorlekkages en aantasting van de stoomgeneratoren tegen te gaan.

Zeewater

De directie van de PZEM verwacht dat de aanschaf van zo'n nieuwe condensor van een ander, beter tegen zeewater bestendig materiaal, 33 miljoen gulden zal gaan kosten. De beslissing om die investering te doen moet deze maand nog genomen worden, wil de reparatie begin '82, tegelijk met de splijtstofwisseling, kunnen worden uitgevoerd, aldus de directie.

Ook bij de bouw van het opslaggebouw voor radio-actieve afvalstoffen is haast geboden, zo meent de PZEMdirectie. De bezwaren tegen het dumpen van dit soort afval in de Atlantische Oceaan nemen toe. De acties die hier ieder jaar weer tegen worden ondernomen zullen ertoe leiden dat van dumpen in zee zal worden afgezien. De Ptovinciale Zeeuwse Energiemaatschappij zal dan voor een eigen opslag moeten zorgen om niet met het spul in haar maag te blijven zitten. Het nieuwe gebouw krijgt een opslagcapaciteit van achtuizend ton, groot genoeg om het jaarlijkse afval van de kerncentrale in Borssele, zo'n 872,5 ton, negen jaar lang te kunnen opvangen.

De staten van'Zeeland zullen vrijdag 3 oktober beslissen of zij de directie van de PZEM een bindend mandaat zullen verlenen om zowel de reparatie van de condensor, als de bouw van het opslaggebouw, mogelijk te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

PZEM wil opslag radio-actief afval

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 september 1980

Reformatorisch Dagblad | 11 Pagina's

PDF Bekijken