Bekijk het origineel

Nederlaag drijft Strauss uit de nationale politiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlaag drijft Strauss uit de nationale politiek

3 minuten leestijd

BONN — De verkiezingsnederlaag van Franz Josef Strauss, een van Westduitslands meest omstreden en kleurrijkste politicus, heeft hem vrijwel zeker naar de zijlijn van de nationale politiek verbannen. Zoals de zaken er nu voor staan ziet hij zich voor de tweede maal gedwongen zich terug te trekken in Beieren, waar hij zijn machtsbasis heeft en waarvan hij sinds twee jaar minister-president is.

De hoop van de 65-jarige voormalige minister van defensie en ünanciën op een kanselierschap lijkt voorgoed vervlogen. Daarmee zou dan de weg zijn vrijgemaakt voor jonger bloed om in de verkiezingen van 1984 de christendemocratische CDU/SCU aan te voeren tegen de sociaal-liberale regeringscoalitie.

Volgens waarnemers is Strauss' nederlaag vooral toe te schrijven aan zijn onvermogen om een belangrijk deel van de kiezers die traditioneel christendemocratisch stemmen, voor zich te winnen. Met name de CDUaanhang telde nogal wat mensen die niet gediend waren van Strauss, omdat deze in hun ogen de CDU/SCUkandidatuur op al te ruwe wijze had afgedwongen. Onder andere door te dreigen de Beierse SOU tot een landelijke partij, dus tot een regelrechte concurrent van de CDU te maken.

Een van de christendemocratische politici die in aanmerking komt voor de opvolging van Strauss is de 50-jarige Helmut Kohl. Kohl was de CDU/SCU lijsttrekker bij de verkiezingen van 1976. Hoewel geen enkele christendemocraat ooit voor een tweede maal tot kandidaat is benoemd, zou dat in zijn geval niet onmogelijk hoeven te zijn, aangezien de christendemocraten vier jaar geleden hun beste verkiezingsresultaat behaalden sindé 19 jaar en slechts met zeer gering verschil werden verslagen.

Stoltenberg

Een andere mogelijke opvolger van Strauss is Gerhard Stoltenberg, die in een regering-Strauss minister van financiën geworden zou zijn. Ook wordt vaak de naam genoemd van Ernst Albrecht, die vorig jaar door Strauss verslagen werd in de strijd om de christendemocratisch nominatuur voor de afgelopen verkiezingen. Maar zowel Stoltenberg, die minister-president is van Sleeswijk-Holstein, als Albrecht, die dezelfde functie beUeedt in de deelstaat Neder-Saksen, staan voor belangrijke regionale verkiezingen in respectievelijk 1982 en '83. Een beslissing over de christendemocratische kanselierskandidaat voor 1984 valt dan ook om die reden niet op korte termijn te verwachten: men zal eerst de resultaten van die verkiezingen willen afwachten.

In het onvermijdelijke zoeken naar een zondebok dat meestal volgt op verkiezingsnederlagen, zal Strauss zeker niet gespaard worden. Zo zal zijn manier van campagnevoeren ongetwijfeld bekritiseerd worden. Hij begon de verkiezingsstrijd gematigd om zijn reputatie van een driftig en opvliegend politicus kwijt te raken. Hij moest op de kiezer overkomen als een bedachtzaam staatsman. Uiteindelijk liet Strauss zijn gematigde koers echter weer varen en opende hij zeer felle aanvallen op de regering-Schmidt.

Onderspit

Het mocht niet veel baten. Zoals alle verkiezingsonderzoeken al wekenlang hadden uitgewezen, moest Strauss het onderspit delven tegen Schmidt. De Zwitserse televisie meende hierop met een wat wrang aandoende grap te moeten reageren. Zij stuurde zondagavond de verslagene een ananas en een reisgids voor Alaska, omdat Strauss zich eens heeft laten ontvallen liever een ananasplantage te beginnen in Alaska dan kanselier te worden van West-Duitsland.

De verkiezingsoverwinning van de sociaal-liberale regeringscoalitie van Helmut Schmidt verzekert de continuïteit van de Westduitse buitenlandse politiek van de afgelopen jaren. De pijlers van deze politiek zijn: ontspanning tegenover het Oostblok gekoppeld aan een vaste inbedding van de Bondsrepubliek in het Westerse bondgenootschap, en actieve steun BONN Een verslagen kijkende Franz-Josef Strauss, samen met Helmut Kohl, de voorzitter van de CDU, zusterpartij van Strauss' Beierse CSU. Deze foto werd gemaakt kort voordat de leiders voor de Westduitse televisie hun commentaar zouden leveren op de verkiezingsuitslag. aan vredesinitiatieven gericht op de oplossing van internationale conflicten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nederlaag drijft Strauss uit de nationale politiek

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken