Bekijk het origineel

Jongeren afwezig in kerkenconferentie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jongeren afwezig in kerkenconferentie

CONCLUSIE UIT EINDRAPPORT

3 minuten leestijd

AMERSFOORT — De indruk bestaat dat de tweede kerkenconferentie is gedragen door trouwe kerkleden van middelbare leeftijd, die door hun persoonlijke geschiedenis (de oorlog, een gemengd huwelijk, verzet tegen autoritaire kerkstructuren) tolerantie hebben leren waarderen als levensstijl en die ferm geworteld staan in de eigen confessionele traditie, maar de pretenties of het isolement daarvan verafschuwen.

Grote afwezigen bij deze kerkenconferentie waren de jongeren, de kritische gemeenten, de studentengemeenten en in het algemeen de pastores.

Dit is een van de conclusies uit het officiële eindrapport van de tweede kerkenconferentie op basis van verslagen uit het hele land, dat gepubliceerd is in een zojuist uitgekomen dubbelnummer van het blad „Kosmos + Oekumene".

Voor deze tweede kerkenconferentie zijn 12 regionale stuurgroepen en 1500 contactpersonen in het hele land in touw geweest. Tussen 1974 (de afsluiting van de eerste kerkenconferentie) en 1978 (het begin van de tweede kerkenconferentie) werkten tal van groepen in Nederland aan de voorbereiding van de tweede kerkenconferentie, die gewijd was aan „gemeenschappelijke rekenschap van hoop" en ,,projecten voor een nieuwe levensstijl". Er verschenen twee gespreksboekjes: „Geroepen tot hoop" en „naar een gemeenschap van hoop", waarvan er resp. 34.000 en 18.000 werden gedrukt.

Drie fasen

Men stelde zich voor te werken in drie fasen.' In het eerste jaar zou men komen tot het mobiliseren van nieuwe bezinnings- en actiegroepen, in het tweede jaar zouden zoveel mogelijk interkerkelijke contactgroepen gevormd worden en in het najaar van 1980 zou het geheel worden afgesloten . met een serie beleidsbijeenkomsten.

In het eerste jaar was de respons vanuit de Hervormde gemeenten en de Gereformeerde Kerken groot. Er werden gespreksgroepen gevormd en bestaande gespreksgroepen kozen het thema van de kerkenconferentie als jaarthema. De respons uit roomskatholieke kring was beduidend minder. In het eerste jaar was het aantal gespreksgroepen dat bezig was met het thema van de kerkenconferentie 1000 a 1500.

In het tweede jaar verflauwde de belangstelling echter aanzienlijk. Van de gedachte om plaatselijke groepen tot interkerkelijke groepen om te vormen, kwam vaak niets.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Jongeren afwezig in kerkenconferentie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken