Bekijk het origineel

Rode protestant Rocard hoopt op presidentschap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rode protestant Rocard hoopt op presidentschap

Botsing met leider Franse socialisten niet uitgesloten

4 minuten leestijd

f Van een medewerker) stemmen halen. Recente opiniepeilingen hebben het sternverschil tussen Michel Rocard en Giscard d' Estaing op slechts enkele duizenden geschat.

Michel Rocard is geboren in 1930; hij is dus nu 50 jaar oud. Al is hij geen echte jonge man meer, toch geldt hij in Frankrijk als een jong leider. Dat komt misschien doordat, op Chirac na, alle Franse toppolitici ouder of zelfs veel ouder zijn. Giscard is 54, Marchais is 60 en Mitterand 64. Chirac is 48.

Voor een Nederlander is het misschien merkwaardig dat Rocard als leidend socialistisch kandidaat, van protestantse huize is. Dat komt echter in de socialistische partij veel meer voor; Gaston Deferre, de socialistische burgemeester van Marseille, stamt eveneens uit een protestants geslacht. De PS staat trouwens open voor alle godsdienstige minderheidsgroepen: in 1936 is de Jood Leon Blum, eveneens socialist, premier van Frankrijk geworden; in heel de politieke linkerzijde van Frankrijk wordt Leon Blum nog steeds als een lichtend voorbeeld beschouwd.

Afwijkend gedrag

Nog merkwaardiger is dat de socialist Rocard in economisch opzicht voor ons idee zeer afwijkende gedachten op na houdt. Rocard hamert er op dat het Franse bedrijfsleven veel meer winst moet maken. Rocard heeft zich ook verzet tegen een al te drastische verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd en tegen een al te drastische verhoging van de ouderdomsuitkeringen. Die liggen in Frankrijk op ongeveer 60 procent van de Nederlandse AOW-uitkeringen, maar veel meer kan bruin niet trekken, vindt Rocard. Dit wil echter niet zeggen dat hij een zeer gematigde socialist is; door sommigen van zijn volgelingen wordt hij beschouwd als iets linkser dan Mitterrand.

Op economisch gebied is Rocard een deskundige. Hij heeft vijf jaar lang op het ministerie van financiën als inspecteur-generaal gewerkt en is zeven jaar lid geweest van de dienst voor economische en financiële opleidingen. Hij heeft verschillende boe-' ken geschreven die alle een politieke of economische, materie behandelen. De voornaamste zijn; „Vragen aan de socialistische staat" en „De PSU en de socialistische toekomst van Frankrijk".

Tweede man

De PSU is de Verenigde Socialistische Partij. Deze is opgericht in 1960, toen er een aantal links-socialistische splintergroepjes zich aaneensloot, vandaar het „Verenigd" in de naam. Tot de oprichters behoorde Rocard. De PSU heeft zich vrij snel naar rechts georiënteerd. In 1974 heeft Rocard de PSU verlaten en zich bij de PS. de Parti Socialiste van Mitterrand geveegd.

Lang is hij in de PS als derde man beschouwd. Boven hem stonden Fran?ois Mitterrand en Pierre Mauroy, burgemeester van Lüle. Thans is Michel Rocard op de tweede plaats terecht gekomen. Men kan zich zelfs afvragen of hij al niet de voornaamste socialist van Frankrijk is, al is Mitterrand nu nog de leider. Het lijkt er in ieder geval op dat hij, tijdens de komende presidentsverkiezingen, een Europese vermaardheid zal krijgen. Mitterrand, die de kandidatuur Rocard als voortijdig heeft gekwalificeerd, omdat Rocard niet door het congres van de socialistische partij is aangewezen, zal aan het einde van deze week bekend maken of hij de kandidatuur Rocard al dan niet wil steunen. Hij zal wel moeten, als hij tenminste niet rechtsstreeks op een scheuring binnen zijn partij wil afsturen.

Andere gegadigden

Twee andere gegadigden voor het presidentschap in Frankrijk zijn door dit alles nog verder op de achtergrond geraakt. Zowel de Gaullist Jacques Chirac, die zich nog geen kandidaat heeft gesteld, als de communist Georges Marchais. Deze laatste heeft dat verleden week al wel gedaan, met veel fanfares, zoals hij gewoon is, maar vermoedelijk met zeer weinig hoop op een goede uitslag. Tenslotte is er nog de rechtse Gaullistische kandidaat Michel Debré, maar het lijkt wel alsof die helemaal geen kans heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rode protestant Rocard hoopt op presidentschap

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 1980

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken