Bekijk het origineel

Francois Mitterrand presidentskandidaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Francois Mitterrand presidentskandidaat

Socialist Rocard trekt zich toch terug

2 minuten leestijd

PARIJS — De secretaris-generaal van de Franse socialistische partij, de 64-jarige Mitterrand, zal bij de in april te houden presidentsverkiezingen de enige kandidaat van de socialisten zijn.

De 50-jarige Michel Rocard, de leider van een minderheidsgroep binnen de PS, die zich zaterdagochtend evenals Mitterrand in een brief aan het partijbestuur kandidaat had gesteld, maakte korte tijd later officieel bekend dat hij zich terugtrok.

Rocard handelde hiermee overeenkomstig de besluiten van een in april 1979 te Metz gehouden partijcongres, waarop Rocard geen meerderheid had weten te behalen. Niettemin wordt hij, blijkens de resultaten van opiniepeilingen, beschouwd als de man die de meeste kans zou maken in de strijd met de zittende president, Valery Giscard d'Estaing.

Derde poging

Voor Mitterrand wordt het de derde poging om staatshoofd te worden. In 1974 versloeg Giscard hem met een gering verschil, 50,8 pet tegen 49,2 pet. In 1965 dwong de socialistische leider verrassenderwijze president Charles de Gaulle tot een tweede stemronde, die de Gaulle toen won met 55,2 tegen 44,8 pet. In tegenstelling tot de situatie in 1965 en 1974 toen Mitterrand de steun had van de communistische partij, kan hij komend voorjaar niet rekenen op steun van die kant.

De communisten die in september 1977 hun politiek samenwerkingsverband met de socialisten verbraken, besloten vorige maand hun secretaris-generaal, Georges Marchais, kandidaat te stellen voor het presidentschap. Deze stap gaf aanleiding tot nieuwe beschuldi^ngen van socialistische zijde dat de communisten die de laatste jaren hechte banden met Moskou onderhouden, de Sovjet-Unie ter wille willen zijn die graag zou zien dat Giscard herkozen wordt. Wanneer Socialisten en communisten gescheiden opereren kan de huidige president vrijwel zeker zijn van een nieuwe ambstermijn van zeven jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 november 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Francois Mitterrand presidentskandidaat

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 november 1980

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken