Bekijk het origineel

IRA-gevangenen geven hun hongerstaking op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IRA-gevangenen geven hun hongerstaking op

Eén van zeven nog in levensgevaar

2 minuten leestijd

LONDEN — De zeven gevangenen van het Ierse Republikeinse Leger in Noord-Ierland die sinds 53 dagen in hongerstaking waren, hebben hun actie donderdagavond beëindigd. Dit is bekendgemaakt in Londen door een woordvoerster van premier Margaret Thatcher.

Eén 'van de zeven ligt in stervensgevaar in een ziekenhuis in Belfast, waarheen hij donderdagavond vanuit de gevangenis was overgebracht. Het is de 26-jarige Sean McKenna, die inmiddels werd voorzien van het sacrament der zieken van de rooms-katholieke kerk.

De staatssecretaris voor Noord-Ierland, Humphrey Atkins, verklaarde in een vraaggesprek met de BBC-televisie dat de regering geen enkel akkoord met de hongerstakers heeft gesloten om hen over te halen hun actie te beëindigen. Volgens Atkins, die zei „erg blij" te zijn, hebben de zeven een eind gemaakt aan hun hongerstaking omdat zij begrepen dat de autoriteiten vastbesloten waren niet te wijken voor hun eis tot verlenging van de status van politieke gevangene.

De Britse premier Margareth Thatcher sprak donderdagavond van „erg goed nieuws". Het is nog niet duidelijk of de overgebleven 33 republikeinse hongerstakers, die hun actie een week geleden begonnen, zullen doorgaan. Zij zouden, zo verluidt uit officiële bron, vrijdag een beslissing nemen.

Gebeden verhoord

Regeringsfunctionarissen in Belfast geloven dat vooral de pleidooien door de primaat van de Ierse rooras-katholieke kerk, kardinaal Tomas O'Fiaich, tot een eind aan de hongerstaking hebben bijgedragen. De kardinaal zei donderdagavond in een reactie op het einde van de actie, dat „de gebeden van duizenden zijn verhoord". De kardinaal deed een beroep op de Britse regering nu tegenover de gevangenen de soepelheid te tonen, welke is aanbevolen door de Europese commissie voor de rechten van de mens.

Verklaring

De zes republikeinse gevangenen in de Maze-gevangenis hebben donderdagavond in Belfast een verklaring gepubliceerd waarin zij zeggen met de hongerstaking te zijn opgehouden omdat zij een document hadden gezien dat hun was overhandigd door de Britse regering en dat een nieuwe benadering van hun vijf eisen bevatte. De gevangenen zeggen in hun door het republikeinse informatie-centrum verspreide communiqué ook kennis te hebben genomen van een verklaring, die de staatssecretaris voor Noord-Ierland vrijdag in het Lagerhuis afleggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

IRA-gevangenen geven hun hongerstaking op

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken