Bekijk het origineel

Amerikaanse rente naar recordhoogte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerikaanse rente naar recordhoogte

Nog hoger rentepeil verwacht

2 minuten leestijd

NEW YORK-WASHINGTON — De Amerikaanse Citybank, de op een na grootste bank in de VS, heeft de prime rate, het laagste rentetarief dat de banken aan het bedrijfsleven berekenen, vrijdag verhoogd van 21 tot 21,5 procent.

Kort nadat dit bekend werd verhoogde ook Mellon Bank de prime rate. Venvacht mag worden dat andere banken de verhoging zullen volgen. Ook Continental Illinois heeft inmiddels het tarief verhoogd.

Het prime rate werd afgelopen dinsdag verhoogd van twintig tot eenentwintig procent. De jongste verhoging is de zevende deze maand, vanaf 17,75 procent. In april werd twintig procent berekend: nadien is het tarief regelmatig verlaagd tot 10,75 procent in de afgelopen zomer. Daarna ging het weer bergopwaarts.

De toekomstige minister van Financiën in het kabinet van Ronald Reagan, Donald Regan, verwacht niet dat de jongste verhoging ook de laatste is. Een prime rate van 22,5 procent sluit hij niet uit.

Als het tarief eenmaal begint te dalen, zal die daling even snelgaan als de voorafgaande stijging, zo gelooft hij. Een daling gaat volgens hem echter niet verder dan tot zestien of zeventien procent.

Gangmaker

De prime rate wordt beschouwd als „gangmaker" voor de overige rentetarieven, die hoger zijn dan de prime rate zelf. Huizenbouwers en autofabrikanten wentelen de jlechte verkopen al sinds lange tijd af op de hoge rentetarieven. Ford en Chrysler geven sinds kort korting op hun auto's met als argument dat de rentetarieven voor diegenen die voor een auto krediet opnemen niet meer te betalen zijn.

De 24 banken die zijn aangesloten bij Michigan National Corporation verlagen met ingang van aanstaande maandag de prime rate en wel van 21 tot 18 procent. Het maximale op te nemen krediet bedraagt vijf miljoen dollar. Een woordvoerder van de banken verklaarde dat de hoge rentetarieven fnuikend zijn voor het bedrijfsleven, „zeker nu het economisch beleid van de regering ook al tegenwerkt". Michigan National Corporation verschaft doorgaans kredieten aan kleine en middelgrote bedrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Amerikaanse rente naar recordhoogte

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken