Bekijk het origineel

Huren 6% omlioQg, met uitzonderingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Huren 6% omlioQg, met uitzonderingen

Brokx in brief aan Tweede kamer:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De algemene huurverhoging in 1981 zal per 1 juli zes procent bedragen. Voor huren die vergeleken met de kwaliteit van de woning erg laag zijn is een extra verhoging mogelijk. Voor een al te hoge huur, vergeleken met de woonkwaliteit, is een lager percentage dan wel een verlaging van de huur mogelijk.

Dit schrijft staatssecretaris Brokx (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede kamer. Het percentage van zes is iets lager dan de stijging in de exploitatiekosten van huurwoningen, die gemiddeld op zeven procent wordt geraamd. Dit lagere percentage is volgens Brokx gerechtvaardigd, omdat met veroudering van woningen rekening mag worden, gehouden.

Tweede hoofdpunt van het huurbeleid is een wijziging van het huuraanpassingenstelsel, vooral wat betreft woningen met een huurprijs die door allerlei oorzaken is achtergebleven bij de kwaliteit van de woning. Dit betekent dat dergelijke huren kunnen worden verhoogd met een bedrag (geen percentage), dat hoger is naarmate de kwaliteit hoger is.

Bij een zeer geringe woningkwaliteit en een toch nog relatief lage huur is de huurverhoging in de Randstad elf gulden en tien gulden daarbuiten. Bij een veel voorkomende hogere woningkwaliteit is de huurverhoging 24 gulden in en 22 gulden buiten de randstad. Bij nog hogere kwaliteit en achterblijvende huur gelden nog hogere bedragen, zo meldt het ministerie. dan geldt het percentage van zes procent. Is de huur aan de hoge kant, dan bedraagt de verhoging drie procent. Bij huren die werkelijk te hoog zijn vergeleken met de kwaliteit van de woning kan de huur worden bevroren of eventueel verlaagd.

Besparing

In de begroting hadden minister Beelaerts en Staatssecretaris Brokx rekening gehouden met een huurverhoging van zeven procent. Als dit zesprocentsvoorstel wordt aanvaard, betekent dat minder uitgaven voor individuele huursubsidie en meer uitgaven voor objectsubsidie. In totaal verwacht het ministerie dat 3,7 miljoen gulden kan worden bespaard aan subsidies. In de toekomst echter zullen enkele tientallen miljoenen meer moeten worden gespendeerd op dit punt.

Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje'iVassau, zoon van prinses Margriet, die morgen II jaar noopt te worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Huren 6% omlioQg, met uitzonderingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken