Bekijk het origineel

Jagielski spreekt Sovjet-collega

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jagielski spreekt Sovjet-collega

Russische hulp Polen besproken

2 minuten leestijd

MOSKOU — De Poolse vice-premier Mieczyslaw Jagielski heeft maandag in Moskou een onderhoud gehad met de eerste vice-premier van de Sovjet-Unie, Iwan Archipov. Zo is van Poolse zijde in Moskou vernomen. Het bezoek van Jagielski aan de Sovjet-Unie was niet van tevoren bekendgemaakt.

Dinsdag zal Jagielski verder praten met Archipov. De gesprekken gaan over economische kwesties en met name de economische hulp van de Sovjet-Unie aan Polen. Jagielski stond aan het hoofd van de Poolse regeringsdelegatie die in augustus een akkoord sloot met Poolse arbeiders in Gdansk. Deze overeenkomst effende de w^ voor de vorming van de onafhankelijke vakbond Solidariteit.

De leider van de Poolse vakbeweging Solidariteit Lech Walesa, heeft maandag een ontmoeting gehad met de minister van justitie Jerzy Bafia. Over de inhoud van het gesprek werden geen mededelingen gedaan.

Uitspraak

De situatie in Warschau was maandag vrij gespannen in verband met de zitting dinsdag van het hooggerechtshof die een beslissing neemt over de wettelijke registratie van de vakbond van boeren. Deze wettelijke status is de boeren tot op heden onthouden. Het hooggerechtshof verklaarde dat boeren geen arbeiders zijn en daarom niet als werknemers kunnen worden aangemerkt.

Duizenden boeren vanuit heel Polen zijn maandag in de hoofdstad Warschau bijeengekomen in afwachting van de uitspraak van het hooggerechtshof over hun aanvraag. Een negatief besluit van het hof kan een staking tot gevolg hebben waardoor de voedselsituatie in Polen nog verder zal verslechteren.

Voedseltekort

Ondanks de beloofde voedselhulp van de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en andere landen, is de Poolse regering van plan volgend jaar voedselrantsoenering in te voeren.

Een tijdelijk rantsoeneringsplan, het eerste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd al in de kerstweek afgekondigd. JAGIELSKI

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Jagielski spreekt Sovjet-collega

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken