Bekijk het origineel

De consument gaat bezuinigen op kleding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De consument gaat bezuinigen op kleding

CONFECTIE-INDUSTRIE SOMBER OVER TOEKOMST

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het Nederlandse kledingverbruik is vorig jaar door bezuinigingen van de consument met 2,5 pot gedaald, terwijl voor dit jaar een verdere teruggang verwacht mag worden. Het is mogelijk dat op langere termijn de met de bezuinigingen verband houdende voorkeur voor artikelen met een langere levensduur, aangevuld met wat modieuze nieuwtjes, een positieve invloed zal uitoefenen op de ontwikkeling van de Nederlandse kledingindustrie. Op de kortere termijn viel niet aan de negatieve invloed te ontkomen, aldus de organisaties van de confectie- en de tricotage-industrie, Nevec-Vertriko, in him jaarverslag over 1979-80.

Omdat de voorraden bij handel en industrie in de loop van 1979 zijn gestegen, vertoonde de marktvoorziening van kleding (confectie, tricotage, kousen) nog een stijging met 9 pet tot ƒ 5,3 miljard. Rekening houdende met een prijsstijging van 2 a 5 pet van de Nederlandse afzet in het binnenland en een 6 pet hogere invoerprijs, blijkt de marktvoorziening qua volume met 3 pet te zijn gegroeid.

De Nederlandse kledingindustrie zette in 1979 evenveel op de binnenlandse markt af als in 1978 (ruim ƒ 1,7 miljard)) Er werd toch iets minder tricotkleding op de Nederlandse markt verkocht dan in 1978, doch de confectie-afzet bleef gelijk.

Daarentegen kon de tricotsector de exportomzet met 2 pet opvoeren, terwijl deze in de confectiesector gelijk bleef. De produktie vertoonde echter een daling. Deze was ca. 3 pet in de sector van de tricotkleding en 6 pet in de confectie-industrie.

De personeelsomvang liep eveneredig aan de produktie terug. Eind 1979 bedroeg het aantal werknemers in de tricotkledingsector 5.3{X) (was 5.400) en in de confectie-industrie 18.700 (19. jaar minder goede resultaten op. Deze trend zette zich in het eerste semester van 1980 voort.

VERWACHTING

Hoewel er voor het najaar geen verdere verslechtering van de resultaten verwacht wordt, kan men, gezien de ontwikkeling van de binnenlandse vraag en die van de produktie, niet optimistisch zijn wat betreft het jaarresultaat van 1980, zo meent Nevec-Vertriko.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

De consument gaat bezuinigen op kleding

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 december 1980

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken