Bekijk het origineel

Bestand in Namibië alleen bij alckoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bestand in Namibië alleen bij alckoord

Mudge over conferentie in Geneve:

2 minuten leestijd

WINDHOEK — Dirk Mudge, leider van de Namibische regeringspartij DTA (Democratisclie Turnlialle' Alliantie), heeft zondag gezegd dat er in Namibië geen bestand zal komen als er op de komende conferentie over de toekomst van dit gebied geen „volledig akkoord" wordt bereikt.

„Ofschoon wij voor vrede zijn, zullen we blijven schieten totdat er een akkoord is bereikt", zei Mudge op een persconferentie die hij gaf voor zijn vertrek naar Geneve, waar woensdag de conferentie zal beginnen. In Geneve zal worden gepraat over een door de Verenigde Naties opgesteld plan voor de onafhankelijkheid van Namibië, waarZuid-A&ika de dienst uitmaakt.

Waarschuwing

Mudge en andere leden van de multi-raciale DTA vormen het grootste deel van een delegatie die geleid wordt door de Zuidafrikaanse bestuurder van Namibië, Danie Hough. Van de delegatie maken ook vertegenwoordigers van de andere zogeheten interne politieke partijen van Namibië deel uit.

Mudge, een blanke boer en miljonair die ook voorzitter is van de ministerraad van Namibië, verklaarde voorts nes dat,,wij niet willen tepen in de schaduw van de conferentie van Lancaster House (waarop een einde werd gemaakt aan de guerrilla in Zimbabwe en de onafhankelijkheid van dit land onder een zwart meerderheidsbewind werd beklonken) en als dat de bedoeling is dan zijn wij niet geïnteresseerd".

Dirk Mudge liet onlangs nog weten dat zijn partij niet aan de conferentie kon deelnemen. Zaterdag verklaarde Mudge echter op een persconferentie dat de DTA als „gekozen regering en werkelijk vertegenwoordiger van het volk van Zuid-West Afrika" wel naar Geneve gaat. De conferentie wordt van 7 tot 14 januari in het VN-gebouw in Geneve gehouden.

De vertegenwoordigers van de frontlijnstaten die bijeen waren in Luanda,, vier dagen voor de opening van de Namibiëconferentie in Geneve, hebben in een zaterdagavond gepubliceerd communiqué deze conferentie ,,een stap voorwaarts" genoemd in het streven naar onafhankelijkheid van' het Zuidafrikaanse beheerschapsgebied.

Strategie onbekend

In het communiqué spreken Angola, Botswana, Mozambique, Tanzania, Zambia en Zimbabwe de hoop uit dat de deelnemers aan de conferentie van Geneve al het mogelijke zullen doen om haar tot een succes te maken.

Zii plaatsten zich opnieuw achter de ,;rechtvaardige strijd" van SWAPO, ..de beweging die vecht voor de onafhankelijkheid van Namibië Over de ,,strategie" die in Luanda is ui^estippeld is niets meegedeeld. Het'vaststelten van deze strategie was het officiële doel van de bijeenkomst in de Angolese hoofdstad geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bestand in Namibië alleen bij alckoord

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken