Bekijk het origineel

Overheidsgebouwen in Rzeszow bezet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overheidsgebouwen in Rzeszow bezet

Door zusterorganisatie Solidariteit

2 minuten leestijd

WARSCHAU — Ongeveer 600 boeren en arbeiders houden sinds afgelopen vrijdag het districtgebouw van de Zuidoost-Poolse districtshoofdstad Rzeszow bezet. De bezetters, leden van een zusterorganisatie van de onafhankelijke vakbond Solidariteit, willen protesteren tegen de overheid die hun meest actieve leden lastig valt.

Dit is maandag vernomen in de wandelgangen van het gebouw van de raad van ministers, waar maandag vice-premier Jagielski en de voorzitter van Solidariteit, Lech Walesa besprekingen hielden. De bezetters zijn lid van de „Federatie van boeren en arbeiders in de streek van de Bieszczadybergen" (een bergketen van de Karpaten dicht bij de grens met de SovjetUnie en Tsjechoslowakije). In deze federatie zijn leden van MKZ (plaatselijke arbeidersvakbond) en van „Plattelandssolidariteit" verenigd.

Afgevaardigden van deze federatie verklaarden dat de bezetters de districtsgebouwen bezetten om te protesteren tegen de „chicanes" en de ,.repressie van de politie", waarvan volgens hen, de actieve leden van deze organisatie in Zuidoost-Polen het Machtoffer zijn. ^SSËM:

De bezetters eisen dat de minister zonder portefeuille die is belast met vakbondszaken, Stanislaw Ciosek, naar Rzeszow komt om hun grieven aan te horen. Bovendien eisen zij dat klaarheid wordt gebracht over verdwenen fondsen, waarover het officiële comité van regionale vakbonden dat 31 december is opgeheven, beschikte. Een groep van 70 boeren houdt sinds een week het gemeentehuis van het dorp Ustrzyki-Dolne, ongeveer 100 km ten zuidoosten van Rzeszow, bezet wegens dezelfde redenen.

Walesa in bespreking

Lech Walesa, de leider van de Poolse onafhankelijke vakbond „Solidariteit", heeft maandag een onderhoud gehad met vice-premier Miczyslaw Jagielski. Vervolgens werd hij in audiëntie ontvangen door de primaat van Polen, kardinaal Wyszynski. Vergezeld van verscheidene deskundigen van zijn organisatie zette Walesa na zijn bezoek aan de kardinaal zijn bespreking met Jagielski voort.

De burgemeester van Warschau, Alojzy Karkoszka, is vrijwillig afgetreden en vervangen door Mieczyslaw Szostek, die niet bij een politieke partij is aangesloten, zo meldt het Poolse persbureau PAP.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Overheidsgebouwen in Rzeszow bezet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken