Bekijk het origineel

Consultatie over Turkse christenen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Consultatie over Turkse christenen

Organisatie Raad van kerken

3 minuten leestijd

AMERSFOORT — Zaterdag 17 januari heeft de adviescommissie voor vluchtelingenproblematiek van de Raad van kerken in Nederland in Utrecht een consultatie gehouden over de problemen van de christelijke minderheden van Turkije.

Veertig geïnteresseerden en deskundigen waren bijeen naast vertegenwoordigers van kerkelijke hulpverleningsorganisaties, mensen uit de kring van de Syrisch-othodoxe Kerk (w.o. de aartsbisschop van Hengelo), Kamerleden en vertegenwoordigers van Twentse gemeenten, van de Ver. Vluchtelingenwerk Nederland, aktie 41 +, Amnesty International, van de vertegenwoordiger in Nederland van de hoge commissaris voor vluchtelingen van de Ver. Naties en van het vluchtelingenwerk van de Wereldraad van kerken. Namens het ministerie van Justitie was het hoofd afdeling asielzaken aanwezig.

De aanleiding tot het houden van de consultatie was enerzijds gelegen in de ontwikkeling in Nederland, waar nog zo'n 1400 Syrisch-orthodoxe en Armeense asielzoekers toelating proberen te krijgen, terwijl het invoeren van de visumplicht voorlopig de toestroraing lijkt te hebben afgeremd, anderzijds in de nieuwe ontwikkelingen in Turkije, samenhangend met de staatsgreep van september 1980.

Verder speelde mee dat de Raad van kerken van het Midden-Oosten op initiatief van de Wereldraad van kerken in oktober 1980 een conferentie had georganiseerd waar kerken van het Midden-Oosten zich samen met de kerken van Amerika, Europa en Australië hebben beraden op de emigratie of vlucht van christenen uit het Midden-Oosten.

Bekeken moest worden wat de daar gedane aanbevelingen voor de Nederlandse situatie te betekenen hadden.

Toelatingsbeleid

Op de consultatie werden de verschillende aspecten van de problematiek besproken. Wat betreft het huidige Nederlandse toelatingsbeleid kwamen als vragen naar voren: wat zijn de mogelijkheden voor de grote groep asielzoekers, die hier nog is en staat Nederland nog open voor toelating van christenen uit Turkije, die daar dringend voor in aanmerking komen, maar niet meer spontaan kunnen komen door de visumplicht.

Als acuut probleem kwam hierbij aan de orde de dreigende uitzetting van een Syrisch-orthodox gezin in Hengelo, die tot een solidariteitsbetuiging van de Syrisch-orthodoxe Kerk aanleiding had gegeven.

Van de zijde van de Raad van kerken werd er op aangedrongen, dat het gezin .voorlopig met rust zal worden gelaten tot een nader gesprek heeft plaatsgevonden. De vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie zegde toe dit verzoek in ernstige overweging te zullen nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Consultatie over Turkse christenen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken