Bekijk het origineel

Strenge keuring

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Strenge keuring

3 minuten leestijd

Volgens de heer De Vos is er geen sprake van dat broom — het restant van het bestrijdingsmiddel — ooit in de produkten is aangetroffen. „De op de veiling aangevoerde produkten worden doorlopend aan een strenge keuring onderworpen. Trouwens ook van onze afnemers in het buitenland is nooit een klacht ontvangen, terwijl met name in Duitsland toch streng wordt gecontroleerd. Ik vind het onredelijk dat nu met een beschuldigende vinger naar de tuinders wordt gewezen. Mag ik er misschien op wijzen dat de waterleidingderhoud meegedeeld dat met ingang en milieu. Vroeger werd de grond gevan afgelopen maandag aanvragen stoomd. Waarom is men toen overgekunnen worden gedaan voor onthefflng gaan op de methylbromide. Vooral in van het verbod om methylbromide te gebruiken. Daartoe is een urgentieteam samengesteld van ambtenaren van de departementen van Landbouw, Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Dit team zal op zeer korte termijn adviseren over de aanvragen voor onthefflng. Maar om nu nog even op dat krantebericht terug te komen, inderdaad heeft de vertegenwoordiger van do Voedingsbond FNV gezegd van mening te zijn dat het nu geldende verbod van zes weken voor onbepaalde tijd moet worden verlengd en dat ook geen ontheffingen moeten worden verleend. Uitgerekend die opvatting krijgt dan de grootste aandacht in het verhaal en de rest wordt met enkele regels afgedaan." de beginperiode schijnen er toen nogal wat ongelukken te zijn gebeurd met dit zeer giftige goedje. De vraag komt ook op ons af of geen resten van het gif in de produkten kunnen komen.

Valstar en De Vos hebben zeker begrip voor die vragen. Ze zijn er zeer van overtuigd dat ook het economisch belang van de tuinders alleen maar gediend is met de grootst mogelijke aandacht voor gezondheid en milieu.

Over methylbromide, afkomstig uit Amerika en Israël, zegt Henk Valstar, dat er nu zo'n 16 jaar met dit zeer effectieve middel is gewerkt. .Jnderdaad vond de grondontsmetting vroeger voornamelijk plaats door grondstomen. Maar dat werkte lang niet zo goed en was bovendien veel duurder. Bij het' stomen van de grond wordt een diepte bereikt van ongeveer 60 centimeter. Dat is voldoende om bijvoorbeeld schinunels te vernietigen. Maar de insecten bereik je er niet mee, want die kruipen gewoon dieper in de grond als ze de warmte aan voelen komen. tuinders hebben gebruikt om leidingwater naar hun huizen te brengen door de waterleverancier zelf zijn goedgekeurd? Niemand is blijkbaar op de gedachte gekomen dat restanten van het gif in deze leidingen zou kunnen doordringen. Nu dit zo bUJkt te zijn ben ik wel van mening dat dia buizen moeten worden vervangen. Wie dat moet betalen laat ik voorlopig in het midden. Maar het moet wel, want er bestaat een grote kans dat deze tuinders geen onthefOng van het verbod van het gebruik ven methylbromide krijgen en dan is deze groep zwaar gedupeerd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Strenge keuring

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken