Bekijk het origineel

Walesa reist naar stakende bevolking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Walesa reist naar stakende bevolking

Arbeiders moeten aan de slag

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse vakbondsleider Lech Walesa wendt zijn persoonlijke invloed aan om in het zuiden van het land de arbeiders te bewegen hun zeven dagen oude algemene staking te beëindigen.

Hij is volgens de staatsradio naar de provincie Bielsko-Biala gereisd, bij de grens met Tsjechoslowakije, waar de grote fabrieken en het openbaar vervoer stilliggen. De stakers eisen het ontslag van plaatselijke functionarissen, die zij van corruptie en onwettige financiële transacties beschuldigen. De vakcentrale „Solidariteit", waarvan de landelijke leiding zondag besloot een op dinsdag vastgestelde algemene staking van een uur af te gelasten, wil de plaatselijke afdelingen afbrengen van stakingen tegen provinciale overheden.

Mogelijk concessies

Een andere nationale leider van „Solidariteit", Andrzej Gwiazda, is naar de stad Rzeszow gevlogen om deel te nemen aan de onderhandelingen tussen een regeringsdelegatie en stakende boeren. De boeren willen erkenning van een eigen onafhankelijke vakvereniging, waartegen de overheid zich tot nu toe resoluut heeft verzet. Er zijn echter tekenen dat de regering tot eën concessie bereid is en op grond daarvan heeft „Solidariteit" de staking van dinsdag afgelast. „Solidariteit ' staat achter de boeren en zal een algemene staking overwegen als hun eis niet wordt ingewilligd.

Harde kritiek

Zeer scherp heeft Stefan Olszowski, lid van het Poolse politbureau en secretaris van het centrale partijcomité, maandag de jongste stakingsgolf gekritiseerd. Overwinning van de crisis, zegt hij,' stoot op talrijke hindernissen, die het gevolg zijn van gevaarlijke tendenzen en activiteiten. „De politieke en prestigestakingen, veroorzaakt door voorstanders van chaos en vernietiging, het misbruik van de staking onder verschillende voorwendsels, verslechteren het klimaat", aldus Olszowski, die tot de harde vleugel van de partij wordt gerekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Walesa reist naar stakende bevolking

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken