Bekijk het origineel

Poolse regering spreekt weer met Solidariteit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Poolse regering spreekt weer met Solidariteit

Stakingen in Jelenia Gora niet afgelast

4 minuten leestijd

WARSCHAU — De besprekingen in Jelenia Gora tussen een regeringscommissie en de leiders van de plaatselijke afdeling van het vakverbond Solidariteit zijn zondagavond, kort voor middernacht, afgebroken, nadat ze enkele uren eerder hervat waren. Dit is zondagavond van vakbondszijde vernomen.

De regeringscommissie is naar Warschau vertrokken en de algemene staking die voor vandaag in Jelenia Gora uitgeroepen was, is doorgegaan, aldus dezelfde bron. De regeringscommissie vond dat de eisen die Solidariteit stelde leiden tot een „politieke confrontatie". De onderhandelingen gingen onder meer over een sanatorium van het ministerie van binnenlandse zaken. Solidariteit in Jelenia Gora vindt dat dit sanatorium open moet staan voor het publiek.

Volgens een woordvoerder van Solidariteit zullen bij de staking ongeveer 450 bedrijven en het openbaar vervoer betrokken zijn. De schattingen over het aantal mensen dat aan de staking mee zal doen lopen uiteen van 130.000 tot 300.000.

Ingrijpen Moskou

Hoge functionarissen van de regering-Reagan, onder wie de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Haig, geloven dat de Soyjet-Unie militair in Polen in zal grijpen. Dit heeft de Amerikaanse omroep NBC zondag gemeld.

Volgens een correspondent van deze omroep is het voor deze functionarissen niet meer de vraag of de Sovjetunie in zal grijpen, maar alleen wanlieer dat gebeurt. De functionarissen, die niet met name genoemd wilden worden, geloven dat door de situatie in Polen de communistische partij uit de hand is gelopen en dat een Russisch ingrijpen onvermijdelijk is, aldus de NBC-correspondent.

Partijfunctionarissen waarschuwden in recente toespraken voor antisocialistische elementen binnen Solidariteit die proberen de bond te maken tot een politieke oppositiepartij.

Het parlement zal zich voornamelijk bezighouden met de grote economische moeilijkheden. Verwacht wordt dat er wellicht sprake zal zijn van wijzigingen in de regering en misschien zelfs van verwijdering van premier Jozef Pinkovski.

Boeren

Op de bijeenkomst van Solidariteit in Jelenia Gora onder leiding van Lech Walesa wordt ook gesproken over de zitting van het hooggerechtshof op dinsdag waarop een uitspraak zd moeten worden gedaan over legalisering van Solidariteit-platteland als vrije vakbond van de ca. 3,5 miljoen zelfstandige boeren in Polen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Poolse regering spreekt weer met Solidariteit

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken