Bekijk het origineel

Poolse boeren zetten vakbondsstrijd voort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Poolse boeren zetten vakbondsstrijd voort

Jaruzelski als nieuwe premier beëdigd

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De oprichtingscomités van de Poolse boerenvakbonden willen ondanks een waarschuwing van het ministerie van justitie doorgaan. Naar woensdag is meegedeeld hebben zij na het verwerpen van registratie door het Hooggerechtshof besloten in alle provincies voor 28 februari kiesbijeenkomsten te houden. Voor elke provincie zouden dan tien afgevaardigden moeten worden gekozen die op 6 maart op een algemeen Pools congres in Szczecin gemeenschappelijke statuten moeten opstellen.

Afgevaardigden van de drie in de afgelopen maanden in Polen ontstane boerenvakbonden besloten in de nacht van dinsdag op woensdag in Warschau zich tot een „onafhankelijke autonome vakbond van particuliere boeren" aaneen te sluiten. Deze zou de naam ,,Land-Solidariteit" dragen.

Het Hooggerechtshof had dinsdag bepaald dat particuliere boeren naar Pools recht geen vakbond kunnen vormen daar zij geen werknemers maar eigenaars van hun produktieplaatsen zijn. Het liet echter de mogelijkheid open een vereniging te stichten.

De woordvoerder van het ministerie van justitie had dinsdagavond verzekerd dat elke activiteit tot oprichting van onafhankelijke boerenvakbonden onwettig is. Volgens de boeren was deze verklaring niet in overeenstemming met het oordeel van het Hooggerechtshof. Dat Hof stelde uitdrukkelijk vast dat de initiatieven van de oprichtingscomités niet in strijd zijn met de' Poolse rechtsorde en de grondwet. Daarom staan de oprichters van de boerenyakbonden op het standpunt dat hun activiteit wettig is. Zij schatten hun aantal leden op meer dan een miljoen.

Krachtiger houding

Het Poolse parlement heeft woensdag overeenkomstig de voordracht van het Centrale Partijcomite de 57-jarige minister van defensie Wojciech Jaruzelski gekozen als premier. Twee afgevaardigden onthielden zich van stemming.

Jaruzelski die de vierde Poolse regeringsleider in een jaar tijd is, behoudt de portefeuille van defensie die hij sinds 1968 beheert. Hoewel hij wordt beschouwd als een gematigde figuur die tracht boven de partijpolitiek te staan, doen de redenen die partijleider Stanislaw Kania voor zijn benoeming aanvoerde, vermoeden dat de nieuwe regering een krachtiger houding gaat aannemen tegenover de arbeidsonrust en de dissidenten.

Jaruzelski komt in de plaats van Jozef Pinkowski wiens aftreden maandag op een plenaire bijeenkomst van het Centrale Partijcomite werd bekendgemaakt. „Pinkowski nam de regering in augustus over. Onder zijn premierschap werden de akkoorden met de arbeiders getekend", zo verklaarde Kania. „Het kabinet was echter niet in staat een verslechtering van de situatie daarna te voorkomen, hoewel de regering van Pinkowski niet alle schuld draagt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Poolse boeren zetten vakbondsstrijd voort

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken