Bekijk het origineel

Poolse autoriteiten praten met boeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Poolse autoriteiten praten met boeren

Over garantie particuliere eigendommen Toenadering

2 minuten leestijd

WARSCHAU — Na de regeringswisseling schijnt de toestand in Polen stabieler te worden. Afgezien van blijkbaar nog voortdurende zitstakingen van studenten in Lodz en aan enkele andere hogescholen en de bezetting van «en gebouw in Rzeszow door boeren is deze week voor de eerste maal sinds midden januari zonder stakingen of stakingsdreigingen begonnen.

Maandag is een regeringsdelegatie onder leiding van de vice-minister van landbouw, Andrzej Kacal, in Rzeszow aangekomen om met de boeren te onderhandelen. Lech Walesa zal daarbij bemiddelen.

De kwestie van toelating van een boerenvakbond wordt voorlopig aangehouden, tot met medewerking van de vakbonden een nieuwe wet op de vakbonden is opgesteld. Het gaat nu om de andere eisen van de boeren, die een betere garantie van het particuliere eigendom van hun boerderijen en zelfvertegenwoordiging op het land willen hebben.

Nieuwe kans

De woordvoerder van „Solidariteit", Karol Modzelewski, verzekerde maandag in een vraaggesprek met het blad ,,Zycie Warszawy" dat de vakbonden ernstig zullen trachten zich te houden aan het voorstel van de nieuwe premier, generaal Jaruzelski, drie maanden niet te staken.

Solidariteit heeft- al opgeroepen geen regionale stakingen meer te houden en geen waarschuwingsstakingen uit te roepen om de ndg open strijdvragen zoals betere toegang tot de massamedia.

De woordvoerder zei dat de regeringswisseling door de bevolking als een nieuwe kans wordt opgevat. Het is nu belangrijk dat aan de aangekondigde lijn van de dialoog worot vastgehouden. Daarvan hangt niet alleen de „wapenstilstand" af maar ook de bestendigheid van de maatschappelijke vrederm Polen.

Op het korte „vriendschapsbezoek" van partijleider Kania aan Praag werd maandag in Warschau geen commentaar gegeven. De Tsjechoslowaaksepartij heeft zeer scherpe kritiek geuit op de ontwikkelingen in Polen.

Twee mfljoen boeren betogen voor Gandhi

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Poolse autoriteiten praten met boeren

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken