Bekijk het origineel

Grote verdeeldheid over verhoging kinderbijslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote verdeeldheid over verhoging kinderbijslag

Alleen CDA eens met voorstel regering

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De drie grote partijen in de Tweede kamer, CDA, VVD en PvdA, zijn verdeeld over het voorstel van de regering om de kinderbijslag per begin dit jaar te verhogen, met zestig gulden voor het eerste kind en met twaalf gulden voor het tweede.

Alleen het CDA bleek het bij de behandeling van het wetsontwerp gisteravond geheel met de regering eens te zijn.

Het kamerlid Hermsen (CDA) zei te waarderen dat op deze manier een gunstig effect ontstaat, juist voor de koopkracht van gezinnen met minimuminkomens of iets meer. Hij was het niet eens met het voorstel van de WD-er De Korte, om de verhoging alleen toe te passen voor gezinnen met een minimuminkomen. Volgens De Korte zou daardoor 88 miljoen gulden van de 150 miljoen die de regering wil uittrekken bespaard kunnen worden. De WD vindt het toekennen van de verhoging aan alle gezinnen boven de minimuminkomens een vorm van overbetaling. De PvdA wil de twee jaar geleden ingevoerde halvering van de bijslag voor kinderen tussen nul en drie jaar ongedaan maken. Het kamerlid Meijer stelde dat de laaeste inkomens uit het regeringsvoorstel geen bijzonder voordeel halen. Hij vindt het te eenzijdig gericht op de gezinnen met kinderen. De minimumloontrekkers zonder kinderen vallen er buiten. Meijer vond het onverstandig dat dit wetsontwerp niet gecombineerd werd behandeld met het wetsontwerp tot intrekking van de kinderbijslag voor partieel leerplichtige kinderen. Dat komt over twee weken in de kamer aan de orde.

Technisch moeilijk

Staatssecretaris De Graaf van Sociale zaken had bezwaren tegen de voorstellen van WD en PvdA. Dat van de WD is volgens hem technisch zeer moeilijk uit te voeren. Ook wijkt de bedoeling ervan te sterk af van die van de regering, om de koopkracht voor alle categorieën zo goed mogelijk te handhaven. Het voorstel van de PvdA zou leiden tot een nog groter verschil tussen de gezinnen met Ënderen tot drie jaar en de rest. De staatssecretaris schatte dat die gezinnen ongeveer een kwart procent minder koopkracht zouden verliezen in het PvdA-voorstel dan de andere lageloontrekkers.

De bewindsman zegde de kamer toe dat het verder onderzoek naar maatregelen voor de minimuminkomens binnenkort wordt gepresenteerd. Wat betreft de bijslag voor het eerste kind: met dit regeringsvoorstel is dat kind volgens De Graaf voorgoed weer ontdooid. Het is de bedoeling dat het prijsindexcijfer begin volgend jaar ook op de kinderbijslag weer wordt toegepast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Grote verdeeldheid over verhoging kinderbijslag

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken